Veliki barutni magacin Rimski portreti i sarkofazi

Tematske šetnje: Tragom blaga Srbije

“Antički Singidunum-Grad duhova” je nova šetnja u okviru ciklusa “Rimska Srbija” i predstavlja nastavak kretanja putevima rimskih legija, careva, matrona, filozofa, zanatlija i drugih znanih i neznanih ličnosti na Dunavskoj granici najvećeg carstva antike, na teritoriji današnje Srbije. U šetnju vas vodi Tamara Ognjević u subotu, 17. avgusta u 18:30 kod ulaza u Biblioteku grada Beograda.

Upoznajte jedan deo Beograda za koji se varljivo čini da sve o njemu znamo.

 Šetnja kroz Knez Mihailovu, Rajićevu, Kralja Petra, Uzun Mirkovu, Studentski Trg, Plato ispred Filozofskog fakulteta i Vasinu ulicu do Trga Republike. Organizovana poseta izložbi u Narodnom muzeju sa stručnim vođenjem.

Antički Singidunum ili Singidon kako će ga nazivati Vizantinci, građen na prostoru centralne zone savremene srpske prestonice najstarije je naselje na tom potezu i svojevrsni paralelni grad u srcu starog Beograda. Urbana legenda da svaki Beograđanin u svom podrumu ima ličnog centuriona kao i svako predanje ima svoje temelje u stvarnosti, u opipljivim arheološkim nalazima koji ukazuju da se na potezu od Zindan kapije, preko savskog podgrađa, Kosančićevog i Obilićevog venca, na Studentskom i Trgu Republike, pre više stotina godina nalazio mnogoljudan i značajan rimski grad sa velikom životnom, vojnom, kulturnom i verskom dinamikom.

Saznajte kako je Četvrta legija Flavija podizala Singidunum, gde su se nalazile terme, a gde forum i tržnice antičkog Beograda, ko je i kako gradio raskošnu vilu na današnjem Kosančićevom vencu. Otkrijte gde su rimske zanatlije pekle keramiku, a gde se išlo po vruć hleb, u šta su verovali rimski Beograđani i zašto su preferirarli kućne oltare sa domaćim bogovima. Spoznajte gde se zaista nalaze rimske nekropole na teritoriji savremenog Beograda i ima li osnova da verujemo da živimo u gradu antičkih duhova. Upoznajte prve hrišćanske mučenike Beograda – Ermila i Startonika i proverite koliko je hrišćanstvo bilo popularno na Dunavskom limesu. Pogledajte jedinstvene nalaze iz epohe pozne antike i ranog hrišćanstva pronađene na teritoriji Srbije u okviru izložbe “Konstantin Veliki i Milanski edikt” u Narodnom muzeju u Beogradu.

[info]Za šetnju je neophodno da se prijavite na broj telefona 062 864 38 00 ili to možete da učinite i slanjem e-maila na adresu: tamara.ognjevic@artiscenter.com. Cena programa je 350 dinara.[/info]