Talerhof e1417026952839

Talerhof na mini festivalu Pali anđeo

Mini festival Pali anđeo istorije 1914/2014 u četvrtak 27. novembra zatvara predstava Šaušpilhausa iz Graca “Talerhof”, Andžeja Stasjuka u režiji Ane Badore.

“Talerhof” je drugo ime aerodroma u Gracu. Godine 1914. odavde je poleteo prvi avion, a te je godine, na istom mestu nastao jedan koncentracioni logor. U ovaj logor su s istočnih granica Austrougarske monarhije deportovani teretnim vagonima civili za koje se sumnjalo da su bili naklonjeni Rusiji. Hiljade žitelja Graca išlo je u Talerhof i zurilo u te strance. Nije postojao sanitetski čvor, a u početku nije bilo ni baraka. Ubrzo je palo 1800 žrtava epidemije. Svi su pokopani u jednu masovnu grobnicu.

Projekat Pali anđeo istorije 1914/2014 deo je programa obeležavanja sto godina od početka Prvog svetskog rata u 2014. godini, koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Do sada su izvedene predstave 1914 Roberta Vilsona Narodnog pozorišta iz Praga i Zmajeubice po tekstu Milene Marković u režiji Ive Milošević u produkciji JDP-a. U okviru projekta Pali anđeo istorije 1914/2014,predstava Zmajeubice je ranije ovog meseca gostovala u Pragu i Gracu.

Poslednji događaj u okviru obeležavanja sto godina od početka Prvog svetskog rata je premijera predstave Dnevnik o Čarnojeviću Miloša Crnjanskog u režiji Miloša Lolića koja zakazana za 17. decembar na Sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.