Screen shot 2013 11 26 at 09.06.25

Strip autorke sa Balkana i iz Francuske

Francuski institut u Srbiji poverio je mladoj i izuzetno talentovanoj strip autorki Jani Adamović da koncipira izložbu posvećenu strip autorkama. Nasuprot činjenici da su brojni ženski likovi prisutni u oblasti stripa, često hiperseksualni, autorke su zanemarene u strip izdavaštvu. Izložba če biti otvorena u četvrtak, 18. septembra u 18h i trajaće do 30. oktobra, pod nazivom Strip autorke sa Balkana i iz Francuske “Ona se budi / BD Egalité”.

Da li se suženi pojam « ženski strip » odnosi na polnu pripadnost autorki, ili na žanr koji interesuje žensku publiku? Ima li tema koje se isključivo tiču žena? Da li iko pominje « muški strip »? Da li su granice stvaralaštva određene polnom pripadnošću?

Izložba je rezultat pogleda jedne mlade autorke na poziciju žena u oblasti Devete umetnosti. Njeno istraživanje svedoči o mestu koje one zauzimaju u ovoj oblasti, ali i o pitanjima koja proizlaze iz njihovog položaja, pre svega o pitanju njihove nevidljivosti, bilo da su Srpkinje, Hrvatice, Slovenke ili Francuskinje. Šta je svima njima zajedničko?

Talenat, naravno, ali i uvek isti problemi sa kojima se suočavaju. Godine 2013, francuske autorke osnovale suKolektiv strip autorki za borbu protiv seksizma. One su objavile proglas koji je do današnjeg dana potpisan od strane više od 250 autorki širom sveta i posestrimile  se sa svojim španskim koleginicama iz udruženjaAutoras de ćomic.

U okviru pomenute izložbe, medijateka Francuskog instituta biće obogaćena za pedeset novih strip naslova čiji su autori žene.

Pored Jane Adamović, ugostićemo i francuske autorke Lisu Mandel i Žoanu Šiper, Ivanu Armanini i Irenu Jukić Pranjić iz Hrvatske, kao i Mariju Dobrić iz Srbije, koje će animirati debatu na temu problematike posmatranja polnog stvaralaštva kroz žanovsku prizmu. Debatu će moderirati Tatjana Nikolić, program za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX.