pq2015 nagrada foto nemanjaknezevic 1 e1435065497270

Srbija dobitnik Zlatne medalje!

Sinoć je pred prepunom salom Archa teatra u Pragu dodeljena Zlatna medalja za pokretanje dijaloga kustoskom timu naših selekcija za celokupan nastup na 13. Praškom kvadrijenalu. Ovo je prvi put u istoriji Praškog kvadrijenala da je Srbija dobila nagradu.

Nagradu su dobili kustos nacionalne postavke Mia David za rad Ne(Moć) – Odgovor(nost), kustoski tim studentske selekcije koji predvodi Tatjana Dadić Dinulović za rad Proces, ili šta je stvarno VAŽNO za mene, kao i svi umetnici i studenti u obe postavke.

“Srpski umetnici i srpski studenti posvećeni su svim srcem ideji da su umetnost i umetnički proces povezani sa društvenom, političkom i ekonomskom stvarnošću“, navodi se u saopštenju žirija, koji hvali saradnju tima studenata i afirmisanih umetnika. „Reč je o scenskom dijalogu koji privlači posetioca i na njega deluje kako kroz vizuelna i prostorna rešenja, tako i kroz vođenu diskusiju“, zaključio je međunarodni profesionalni žiri sastavljen od istaknutih pozorišnih umetnika: Antonio Araújo, Kirsten Dehlholm, Eloise Kazan, Dmitry Krymov, Joslin McKinney, Katrina Neiburga, Dominic Huber i Kamila Polívková, a među njima i naš Radivoje Dinulović.

Primajući nagradu Tatjana Dadić Dinulović, teoretičarka scenskog dizajna, koja predvodi kustoski tim Studentske sekcije (koga čine još: Marko Lađušić, akademski vajar; Dobrivoje Milijanović, dizajner zvuka; Dejan Miljković, arhitekta; Vesna Mićović, fotograf; Janko Ljumović, pozorišni producent; Dragan Stojčevski, scenograf; Oliver Frljić, pozorišni reditelj; i Sanja Maljković, arhitekta i scenograf), je rekla:  “Ovu nagradu primamo u ime više od 80 ljudi koji su radili skoro 18 meseci da bi ostvarili zajednički umetnički rad za ovogodišnje Praško kvadrijenale. Pojam „Proces“, a u kontekstu problemskog okvira „Politika“ smo shvatili u najširem smislu reči – od direktne reference na izbor Kafkine kuće za prostor nastupa u Pragu, preko shvatanja stvaralačkih procesa i procesualnosti u savremenoj umetnosti i kulturi, do uspostavljanja odnosa prema procesima koji određuju društveni, politički, ekonomski i ideološki karakter današnjeg sveta, i posebno Srbije u tom svetu. Nismo težili da proces zameni delo, ni u postupku izlaganja, ni u postupku nastanka. Proces i delo posmatrani su integralno, kao neraskidiva celina u kojoj nema ni smisla posmatrati ih jedno bez drugog, ili jedno naspram drugog, niti ima razloga za to. Mnogo je značajnije osvetliti unutrašnje doživljaje – kreativne i perceptivne, dakle, i u umetniku i u gledaocu, koji nastaju, razvijaju se i nestaju u procesu stvaranja, jednako kao i u procesu komunikacije između izvođača i gledalaca. Nije manje važno šta nam donose procesi komunikacije među nama samima, opet u obe uloge: i aktera i publike.”

Mia David, kustos Nacionalne selekcije, istakla je da je nastup Srbije u Nacionalnoj selekciji Praškog kvadrijenala 2015. godine bavi politikom u njenom teorijskom i praktičnom značenju, kao i svim procesima koje ona pokreće u savremenom društvu. “Kada govorim o životu, polazim od Badjuove teze o četiri istine: naučnoj, politčkoj, umetničkoj i ljubavnoj. Ako pod istinom podrazumevamo dosledno sprovođenje onoga u šta verujemo, onda su racionalno (nauka), društveno (politika), duhovno (umetnost) i emotivno (ljubav) u stvari osnova života. Onog života kome težim, života koji pokušavam da živim. U današnje vreme je nemoguće biti apolitičan, kad je politika u svim porama našeg života.  Vreme je da se borimo za ono u šta verujemo bez obzira na to je li naša borba osuđena na propast. Ta borba je, kao i sve, uvek, deo širih procesa. Da li će se, kada i gde stvoriti kritična masa zavisi i od nas i od našeg delovanja.”

Takođe je podsetila da se u Nacionalnoj postavci i dalje smenjuju umetnici svaki dan, a da studenti izvode performanse u okviru Studentske sekcije, i pozvala zvanice da posete naše postavke.

Glavna nagrada Kvadrijenala Zlatna Triga PQ 2015 za najbolju izložbu dodeljena je timu iz Estonije koji se predstavio postavkom Unifed Estonia. U pitanju je već nagrađivana postavka, hvaljena zbog inovativnog pristupa u osmišljavanju i izvođenju performansa, kao i impresivne realizacije. Za nagradu su bile nominovane i postavke timova iz Letonije i Finske.

Autori Nacionalne selekcije su
Siniša Ilić – Nerazumljiva prostorija (18.06.), Karkatag – Posle sigurnosti (19.06.), Diaprojektor (Ana Martina Bakić & Ivana Knez) – Prostor pregovora (20.06.), Vladimir Miladinović – Izvođenje arhiva (21.06.), Darinka Mihajlović & Draško Adžić – Institucija (22.06.), Andrej Nosov sa Nikolom Malbašom i Jankom Dimitrijevićem – I bi reč. I ništa (23.06.), Andrija Pavlović & Tijana Đuričić – Zvučna odela (24.06.), Oliver Frljić – Izdajica (25.06.), Tomi Janežič & Katja Legin – 3.1 m² (26.06.), Dalia Dukanac & Ivana Jelić – Beograd u sobi (27.06.), Arhiva (28.06.).

Četrnaest odabranih studenata Studentske sekcije su:
Natalija Bogdanović, Pavle Dinulović, Katarina Đorić, Iva Ilić, Dejan Kostadinović , Anđelka Marković, Sofija Mitrović, Vladan Perić, Nikola Radosavljević, Aleksandra Rakić, Vladimir Savić, Milica Stojšić, Luna Šalamon i Tamara Tomanić.

Nastup Srbije na Praškom kvadrijenalu 2015. održava se u organizaciji Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i Centra za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju (SCen) Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz podršku Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine i Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Publika u Pragu će moći da vidi postavke do 28. juna.