fbpx

Sprave za mučenje na Beogradskoj tvrđavi

Nakon velikog uspeha širom Evrope, ovo je prvi put da ova jedinstvena izložba gostuje u Srbiji. Javno preduzeće “Beogradska tvrđava”, u saradnji sa partnerima iz Poljske, priprema jedinstvenu izložbu srednjovekovnih sprava za mučenje, koje će biti izložene u Kazamatima Vojnog muzeja na Beogradskoj tvrđavi.

Posetioci će, od sredine aprila, biti u prilici da vide više od 60 sprava i opisa metoda torture, kojima su u srednjovekovnoj istoriji kažnjavani prestupnici. Instrumenti koji će biti izloženi predstavljaju replike srednjovekovnih sprava za mučenje u prirodnoj veličini, iz privatnih zbirki evropskih kolekcionara i istoričara.

Izložba se osvrće na jedno od najmračnijih poglavlja u ljudskoj istoriji i razmatra užas koji jedna osoba može da nanese drugoj „u ime pravde”. Ove sprave bile su u širokoj upotrebi tokom sudskog isleđivanja i samog kažnjavanja u 16. i 17. veku. U pojedinim slučajevima, slične sprave ostale su u upotrebi i u 20. veku.

Izložba “Srednjovekovne sprave za mučenje” nastoji da na objektivan način ilustruje fenomen mučenja kao problem koji je postojao i još uvek postoji u našoj civilizaciji.