IMG 2339 e1426012803226

Snovi za čitanje

Press konferencija povodom Desetog međunarodnog podgoričkog sajma održana je danas u 11 h u prostorijama Yunus Emre instituta – Kulturnog centra pri ambasadi Turske. Na konferenciji su govorili Mehmed Nijazi Tanilir, turski ambasador u Podgorici, Džihan Ozdemir, direktor Yunus Emre instituta, i Predrag Uljarević, direktor Sajma.

Jubilarni deseti međunarodni podgorički sajam knjiga održaće se od 05. do 11. maja.

Najpre nas je pozdravio Mehmed Nijazi Tanilir, koji je na kraju svog obraćanja poželeo sreću Novoj knjizi i Yunus Emre institutu: „Kao što znate, izdavačka kuća Nova knjiga već desetu godinu za redom organizuje Međunarodni podgorički sajam knjiga, i svake godine Sajam ima Zemlju gosta. Nova knjiga je želela da 2015. godine Zemlja gost bude Republika Turska, što smo mi sa zadovoljstvom prihvatili. Nakon svih pregovora koji su održani između Nove knjige i Yunus Emre instituta, danas će direktori ovih institucija potpisati Protokol o saradnji. Znamo da je Sajam mesto susreta mnogih podgoričana, kao i ljudi iz cele države, zemalja iz okruženja i inostranih država. Prethodne dve godine imao sam priliku da posetim Sajam i vidim da vlada veliko interesovanje za Sajam, tako da smatramo da je jako važno da i mi budemo deo toga.“

Predrag Uljarević, direktor Sajma, kazao je da će ovogodišnji Sajam knjiga biti organizovan pod sloganom SNOVI ZA ČITANJE, inspirisani onim što je Nil Gejman rekao o knjigama – knjige su jedini način da držiš snove u rukama, odnosno knjige su snovi koje možeš da zadržiš.

„Deset godina Međunarodnog podgoričkog sajma je odista veliki jubilej. Deset godina Sajam je opstajao, često suočen sa veoma teškim okolnostima i finansijskim nedaćama, ali je opstajao, i opstao, i postao, rekao bih, markantna i nezaobilazna činjenica kulturne prepoznatljivosti Crne Gore. Podgorički međunarodni sajam knjiga je tradicionalna manifestacija i Podgorica se nalazi na svetskoj mapi Sajmova, regionalni izdavači već odavno svoje planove vezuju i za ovaj naš Sajam knjiga“, kazao je Uljarević. „Za vizuelni identitet su se i ove godine pobrinuli naši prijatelji iz marketinške agencije Mapa“, nastavlja Uljarević, i dodaje: „Ako govorimo o brojkama, za ove godine održavanja Sajma i za ovih deset godina postojanja stoji više stotina hiljada posetilaca, više stotina pisaca iz više od 20 zemalja je učestvovalo na Sajmu, posebno naglašavam da su neki od najznačajnijih regionalnih izdavača i pisaca učestvovali i na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga, takođe i većina najznačajnijih crnogorskih izdavača i pisaca je učestvovalo u različitim programima na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga.“

Povodom učešća Turske na Sajmu kao Zemlje gosta, direktor Sajma je kazao: „Čini mi veliku čast što sam u prilici da najavim da će na ovogodišnjem Sajmu Zemlja gost biti Turska. To je glavna tema ove konferencije za štampu, i mi smo sa turskim prijateljima ovu konferenciju i zakazali u turskom kulturnom centru kako bismo skrenuli dodatnu pažnju na činjenicu da ćemo na jubilarnom, Desetom međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga imati priliku da se bliže upoznamo sa turskim piscima i izdavačima.“

Kada je u pitanju sam Sajamski program, Uljarević je kazao da će umetnički direktor Sajma Ksenija Popović na sledećoj press konferenciji nešto više kazati o tome. Na kraju je Uljarević kazao da se nada da će ovaj jubilarni Sajam imati važno mesto u ovogodišnjoj kulturnoj ponudi u Crnoj Gori i da će nakon ovogodišnjeg Sajam knjiga ući u novu fazu sa velikim iskustvom u organizaciji Sajamskih programa i značajnom tradicijom gde će iz godine u godinu praviti sve bolju manifestaciju.

„Yunus Emre će po prvi put učestvovati na ovakvoj kulturnoj manifestaciji, i kao kulturni centar, trudiće se da se na što bolji način predstavi crnogorskoj javnosti na Sajmu, i nadam se, nakon što se naše zajednice na ovaj način upoznaju, da će se lakše približiti jedna drugoj. Kada smo dobili poziv Nove knjige da budemo Zemlja gost Sajma, bili smo oduševljeni. Želim da naglasim da su prvi koraci u pregovorima napravljeni dok ja još nisam bio postavljen za direktora Turskog kulturnog centra, i to između ambasadora Turske gospodina Tanilira i direktora izdavačke kuće Nova knjiga gospodina Uljarevića“, kazao je direktor Yunus Emre instituta.

Džihan Ozdemir je istakao da će na štandu izložiti knjige koje budu dobili iz Turske, koje su objavile različite izdavačke kuće, i da će pozvati poznate književnike iz Turske koji će se predstaviti na Sajmu. Ipak, ono što je najzanimljivije, Ozdemir je najavio su da će iz Turske doći ekipa koja će prikazati proces stvaranja knjige u vreme Osmanskog carstva. Takođe će na Sajmu prikazati proces pravljenja turske kafe i čaja, koje smo probali nakon press konferencije i potpisivanja Protokola o saradnji koji je potpisan odmah nakon press-a.