Olja Beckovic

Slobodna Zona: 25 angažovana filma

11. Slobodna Zona održaće se od 5. do 10. novembra u osam bioskopa u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Festival će biti svečano otvoren 5. novembra u 20 sati u Centru Sava, projekcijom dokumentarnog filma Ejmi reditelja Asifa Kapadije, portret pevačice i kantautorke Ejmi Vajnhaus kakvu je malo ko znao. Festival će svečano otvoriti Olja Bećković.

Ove godine se na programu Slobodne Zone nalaze 25 angažovana dokumentarna i igrana filma, dobitnici nagrada na najprestižnijim svetskim festivalima. Jedan od miljenika publike i kritike svakako je dobitnik Zlatnog medveda na ovogodišnjem Berlinalu, igrano-dokumentarni film Taxi Džafara Panahija. Tu je i veliki festivalski hit, film Ovnovi islandskog reditelja Grimura Hakonarsona. Duhovita priča o dva brata koja ne govore među sobom već četrdeset godina. Oba su pasionirani i ponosni uzgajivači ovaca. Da li će epidemija koja napada i njihove ovce uspeti da ih pomiri?

Gošća selektorka Slobodne Zone, novinarka i glumica Olja Bećković, odlučila je da publici predstavi tri filma. Pomenuti film Taxi, kao i film Kako prići slonu? uzbudljivu filmsku priču o slobodnoj školi u Litl Folsu gde učenici sami kreiraju nastavni program. Olja će uređivati i voditi treće veče Noćnih razgovora, u nedelju 8. novembra posvećeno sjajnom dokumentarnom filmu Glumica Roberta Grina. Njoj će se u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda pridružiti glumice Jelena Đokić, Dara Džokić, Branka Šelić i Milica Mihajlović, koje će zajedno pokušati da odgovore na pitanja da li je biti glumica samo profesija, šta je glumica bez uloge I na koje „uloge“ i uloge se ne pristaje?

U okviru Ženske programske linije publika u Beogradu, Novom Sadu i Nišu će izmedju ostalog imati priliku da vidi film Mustang, Gamze Egruven i muzički dokumentarni film Ples sa Marijom, Ivana Gergoleta.

Festivalsku publiku posle projekcija filmova od 21h u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda i ove godine ponovo očekuju Noćni razgovori, čiji je urednik, kao i prethodnih godina, Ivan Milenković. Uvod u prvo veče Noćnih razgovora čini debitantski film mladog holandskog autora Morgana Knibea Oni osećaju da vatra gori.

Festival svečano zatvara film Yallah! Underground, koji nam predstavlja najuticajnijie i najprogresivnije muzičare aktiviste i umetnika arapske andergraund scene. Uz filmove The Residents – Teorija opskurnosti i Ejmi predstavlja deo segmenta programa posvećenog vezi između muzike, aktivizma i dokumentarnog filma.

Već drugu godinu za redom tu je i selekcija Cross-Media, u kojoj nam selektorka Biljana Tutorov predstavlja program sačinjen od interaktivnih dela koja eksperimentišu, proširuju i razbijaju tradicionalne narative. To je izbor iz najnovije svetske produkcije interaktivnih dokumentaraca – od kojih je većina višestruko nagrađivana u cross-media kategoriji na filmskim festivalima kao što su IDFA, SXSW, Tribeka.

11. izdanje festivala Slobodna zona podržali su: Ministartsvo za kulturu Republike Srbije, Rekonstrukcije Žesnki Fond, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Francuski institut u Beogradu i Taff line.

Prodaja karata za Svečano otvaranje u Sava Centru traje od 5. oktobra. Karte se mogu kupiti na blagajni Sava Centra i na prodajnim mestima Eventima po ceni od 500 dinara. 

Karte za projekcije u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Doma omladine biće u prodaji od petka 23. oktobra po ceni od 300 dinara. Za projekcije u Jugoslovesnkoj Kinoteci, karte će se kupovati na dan projekcije po ceni od 300 dinara.

Za projekcije u bioskopu Arena prodaja karata počinje od ponedeljka 26. oktobra, karte za svečano otvaranje mogu se kupiti po ceni od 300 dinara, a za ostale projekcije po ceni od 250 dinara. Za projekcije u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine prodaja karata počinje od 5. novembra  po ceni od 150 din .

U Nišu karte za svečano otvaranje u bioskopu Vilin grad prodavaće se po ceni od 300 dinara već od 23. oktobra, a za projekcije u Niškom kulturnom centru karte po ceni od 150 din biće u prodaji od ponedeljka 26.oktobra.