Sasa Stojanovic foto

SLOBODA ZA NEBESKO PECIVO Saše Stojanovića

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Otvaranje izložbe SLOBODA ZA NEBESKO PECIVO Saše Stojanovića je u utorak, 19. marta u 19h, Likovna galerija Kolarčeve zadužbine. Izložbu će otvoriti publicista i rok kritičar Žikica Simić.

Ako posmatramo oblake kao nebesko pecivo, hranu naše mašte, ovo može biti i sloboda za maštu koja je ukinuta agresivnošću ekonomije i politike. Samo slobodan čovek je srećan čovek. Odsustvo mašte ukazuje na diskontinuitet sa detinjstvom kao iskustvom stvarne radosti prema životu. Ova izložba nije medijska manipulacija o boljem životu već predlog za oporavkom smisla i vraćanjem sebi, ne zbog sebičnosti već da bismo čuli svoja srca kako kucaju i ponovo osetili jedni druge. U ovakvom poretku stvarnosti čovek je izgubio oslonac u sopstvenom duhu i drugim bićima. Svuda se oseća emocionalna razjedinjenost, ali ljude zato povezuju bankarski operateri. Ne postoji cenzura, ali postoji ignorisanje kao novi oblik cenzure.

vizuelni umetnik, performer i aktivista Saša Stojanović

Saša Stojanović (1968) je vizuelni umetnik, performer i aktivista. Svoj rad zasniva na afirmaciji ljubavi i komunikacije, kao i kritičkog i autorefleksnog odnosa prema životu, društvenoj stvarnosti i institucijama.

Iz druženja i bliskosti sa Bogdankom Poznanović i Miroslavom Mandićem, primio radost stvaranja, rafiniranost i hrabrost. Značajan deo njegovog stvaralaštva čine performansi realizovani tokom devedesetih i početkom dvehiljaditih godina koji su bili deo konteksta angažovane alternative. Ti radovi su kritikovali vrednosti koje je promovisao dominantni režim. Praksa Saše Stojanovića, nakon dvehiljaditih, usmerena je protiv potrošačkog društva i neoliberalnog kapitalističkog društva koje pokreću ekonomski interesi manjine i koje proizvodi siromaštvo, seksizam, marginalizacije, institucionalizovano nasilje i subordinacije svih vrsta.

Deo aktivnosti Saše Stojanovića je i serija predavanja pod nazivom “Nebesko pecivo sluša ploče i razgovara sa ljudima”, na kojima se sluša rok muzika manje poznatih izvođača iz perioda 1966 – 1969.

Autor je plakata i omota za album “Sva sreća general voli decu” grupe Obojeni program. Likovno je opremio knjigu “Tri čvora na trepavici” Ljubivoja Ršumovića. Diplomirao slikarstvo 1997. Član je ULUS-a.
Sa IP KLIO 2016. realizuje projekat Gral biblioteka čuda, gde svojim likovnim predlozima progovara slobodnim duhom protiveći se banalnosti dekorativnih potrošačkih trendova u dizajniranju knjiga.