Kratki Metar Plakat

Šezdeseti Kratki metar – Reset

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan, po šezdeseti put, od 2. do 6. aprila u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra i bioskopu Fontana. Pre zvaničnog početka Festivala, biće održana projekcija filma Milenka Štrpca (31. mart) i remek-dela Dunav filma (1. april). U okviru 60. Kratkog metra biće prikazano oko 100 filmova, od kojih takmičarski program čine 48 inostranih i 35 domaćih filmova.

60. Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, pod sloganom Reset, svečano će biti otvoren u utorak, 2. aprila od 19h u Domu omladine Beograda, kada će premijerno biti prikazan poslednji film ovogodišnjeg dobitnika Nagrade za životno delo Beogradskog festivala kratkog metra Želimira Žilnika, “Prikia na filmu”. Iste večeri, publika će moći da pogleda film “Malj” Aleksandra Ilića, koji je pobedio na sedamdeset međunarodnih festivala.

Ovaj Festival jedan je od najdugovečnijih evropskih festivala – osovan je 1953. godine u Puli.

“Ovaj jubilarni Festival će na neki način biti miks naše zaista sjajne tradicije i aktuelne produkcije domaćeg i svetskog kratkog filma.” – rekao je umetnički direktor festivala reditelj Janko Baljak na konferenciji za novinare održanoj danas, 22. marta. Baljak je istakao da će ovogodišnji Kratki metar odati svoju počast svojim najznačajnijim autorima, pa je u skladu s tim priređen i poseban program.

Kao osvrt na protekle decenije, biće održana retrospektivna izložba u DOB-u, posvećena svim dobitnicima Nagrade za životno delo (bilo ih je 27), kao i specijalna projekcija filmova iz arhive Dunav filma (održavaće se dan pre početka Kratkog metra, u ponedeljak 1. aprila u Domu omladine), ali i promocija knjige o Milenku Štrpcu. Program Remek-dela, iz arhive Dunav filma, prikazaće oko dvadeset filmova, podeljenih u dva programska bloka.

60. Kratki metar imaće tradicionalni takmičarski program, koji čine četiri kategorije: dokumentarni, kratki igrani, animirani i eksperimentalni film, ali i osam pratećih programa. Glavni, takmičarski program biće održan premijerno u Domu omladine Beograda, a reprizno u bioskopu Fontana.

Domaći takmičarski program će, pored ostvarenja domaće nezavisne produkcije, premijerno predstaviti publici dva filma koja su postigla zapaženi uspeh na nedavno održanom Berlinaleu, animirani film “Rabbitland” i dokumentarni film “Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka”. Ove godine je za festival konkurisalo oko 105 domaćih filmova, što je, prema rečima umetničkog direktora festivala reditelja Janka Baljka, već uobičajeni broj u poslednih 5-6 godina. Od pristiglih radova domaćih autora selektori su izabrali 35.

Žiri festivala čine četiri dame, Mirjana Karanović, Marija Milanović Lazarevski, Afarin Eghbal, Vera Smit, i gospodin Lordan Zafranović.

U okviru pratećeg programa, u Dvorani kulturnog centra Beograda, biće prikazana retrospektiva filmova sa London Short Film Festivala (program London Calling), a zatim i sa Short Shorts festivala u Tokiju (program Made in Japan). U istoj dvorani biće održane i projekcije filmova iz programa Kontrasti Rusije, Angry Ukrainians, Rockumentary Revolutions (jedan slovenački i jedan litvanski film).

Prateći program u Domu omladine Beograda činiće celine Komšiluk – sa fokusom na crnogorski film, i Vrelo – dokumentarci koji se bave temom art terapije.

Osim prikazivanja programa Remek-dela (1. april), pre svečanog otvaranja festivala zakazana je još jedna projekcija, a to je film “Kiše zemlje moje”, Milenka Štrpca, 31. marta od 19h u Domu omladine Beograda.

Ove godine, novina je i to što će, pre zvaničnog otvaranja, Festival gostovati i u prigradskim opštinama – Obrenovac, Sopot, Smederevo…

Karte za Festival biće u prodaji od 25. marta po ceni od 150 dinara.