bf opsti plakat

Selekcija Trećeg Bašta festa

Bašta fest je internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, zamišljen kao godišnja manifestacija koja se održava svakog prvog vikenda u julu i traje četiri dana. Ove godine, festival se održava treći put, od 30. juna do 3. jula, a čini ga još jedan uzbudljiv odabir filmskog, muzičkog i pratećeg programa.

Bašta fest je od izuzetnog značaja za decentralizaciju kulture, budući da je ideja od samog početka bila da se neverovatna priroda Bajine Bašte i okoline približe kulturi i otvori za što veći broj posetilaca, te da se sve programske celine odvijaju se na otvorenom – projekcije u parku „Borići“, a žurke i koncerti na obali reke Drine. Prilikom ceremonije zatvaranja, festival se seli na predivnu obalu jezera Perućac, a u okviru nje se dodeljuju nagrade za: najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), kao i najbolji scenario (Zlatna inspiracija). Osim toga, Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte dodeljuje svoju nagradu za najbolji film. Uz podršku Cineplaneta, Bašta fest ove godine fest uvodi novu, specijalnu festivalsku nagradu! Naime, ova nagrada dodeljivaće se za najbolju kameru, odnosno najuspešnijem direktoru fotografije u okviru takmičarske selekcije, a podrazumeva uslugu iznajmljivanja opreme za snimanje sledećeg kratkog filma u iznosu od 3000€.

Ovogodišnji selektori Bašta festa su dvojica mladih perspektivnih srpskih reditelja, Ognjen Glavonić i Luka Bursać, a oni su odabrali ukupno 24 filma koji će biti prikazani u okviru takmičarske selekcije! Uz žanrovsku i stilsku raznovrsnost, internacionalne filmove koji su bili u Kanu, Roterdanu, Berlinu i Veneciji, čak polovinu selekcije čine filmovi iz regiona. Između ostalih, „Biserna obala“ prošlogodišnji pobednik Sarajevo film festivala crnogorskog reditelja Dušana Kasalice, kao i „Piknik“ hrvatskog reditelja Jureta Pavlovića koji je dobio Evropsku filmsku nagradu za najbolji kratki film. Takođe, bajinobaštanska publika imaće priliku da pogleda filmove mladih srpskih reditelja i rediteljki: Nikole Zdravkovića, Milene Grujić, Strahinje Savića, Marine Uzelac, Dušana Zorića, Maše Šarović i Filipa Martinovića.

U okviru revijalnog dela filmskog programa biće prikazan debitantski dugometražni film koji je, po mišljenju tima, obeležio proteklu godinu, a to je “Vlažnost” Nikole Ljuce. Ovaj izvanredan film je svoj festivalski život otpočeo u Berlinu, a domaću premijeru imao je na 44. FEST-u. Na zatvaranju publici će se biti prikazano i kratkometražno ostvarenje nastalo kao rezultat edukativne radionice “Ukratko, kratki film”, koja je održana početkom juna sa osnovncima iz Odreda izviđača “Bajina Bašta”.

Takođe, raznovrstan muzički program, na obali reke Drine čine IrieFm, VIS Limunada, Timbe (Bdat Dzutim), Stevie Whisper, Dj Fake Casual i drugi.