Sedam veličanstvenih jubilarno

„Sedam veličanstvenih“ ovoga puta najavljuje svoje deseto, jubilarno izdanje od 30. januara do 5. februara u Sava centru. I ovoga puta po izboru uvaženog danskog selektora Tue Stin Milera biće prikazano sedam antologijskih ostvarenja koja su obeležila evropsku filmsku scenu prethodne godine.

Publici će biti predstavljena najnovija vrhunska ostvarenja modernog dokumentarizma, a kao gosti u Beograd dolaze značajni dokumentaristi Evrope, s tim što će kao specijalni gost doći i aktuelni direktor Evropske dokumentarističke mreže (EDN), belgijski producent i profesor Pol Pauels.

Najavljeno je sedam premijera filmova koji su upravo aktuelni na vodećim svetskim festivalima, a neki od tih filmova su zaista ekskluzivni po tematici koju obrađuju i po postupcima kojima su napravljeni. Dakle, za jubilej „Sedam veličanstvenih“ najavljuju neviđene prizore sveta kojeg moderni dokumentarac konstantno otkriva kao iznenađujući, nov i neponovljiv!

Tokom festivala biće po deseti put održana i radionica za mlade filmske autore i studente filma u okviru koje će gosti iz Evrope prenositi svoje znanje i iskustvo kroz niz master-klasova. Iz godine u godinu ova radionica privlači sve veći broj mladih ljudi, a afirmisani autori s puno entuzijazma podstiču vrlo živu i aktivnu komunikaciju na visokom nivou na kom su takve manifestacije u Evropi i svetu.

“Deset godina stariji… 
Znate, rečeno mi je da festival slavi svoju desetogodišnjicu! Stvarno? Je li to istina? Osećam da je festival pre “Deset minuta stariji”, da upotrebim naslov legendarnog kratkog dokumentarnog filma Herca Franka”, Tue Stin Miler, selektor festivala.