Screen shot 2014 01 21 at 18.09.17

Sedam antologijskih filmskih ostvarenja

Sedam dokumentarnih dugometražnih filmova, nastalih tokom 2012. i 2013. godine, biće prikazano od 30. januara do 5. februara u Sava centru, u okviru festivala 7 Veličanstvenih.

Deseti Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma 7 Veličanstvenih otvara, kako za njega kažu, najspektakularniji film godine “Levijatan”, rediteljskog dvojca Paravel i Kastenj-Tejlor, u četvrtak, 30. januara u 20h u Sava centru. Ostali filmovi festivalskog programa takođe će počinjati od 20h.

Dugometražne filmove birao je, po tradiciji, selektor Tue Stin Miler. O kakvim je ostvarenjima reč govorio je direktor festivala Zoran Popović na konferenciji za novinare, održanoj povodom najave predstojećeg festivala 7 Veličanstvenih.

Prem rečima Zorana Popovića, pored “Levijatana”, koji najavljuje neslućene mogućnosti vizuelnog u filmu, i ostala ostvarenja karakteriše ekskluzivnost.

Kao najeksluzivniji od svih predstavljen je film “Svet je naš”, danskog reditelja Mahdia Fleifela, koji opisuje život u palestinskom zatvoru. Zatim, tu je i šokantan film “Moja mama, moje tate i ja”, reditelja Pol-Žilijena Robera, koji govori o najvećoj slobodnoj komuni u Evropi, u kojoj je i sam reditelj odrastao.

Popović je film “Kuća radija”, reditelja Nikole Filibera, opisao kao remek-delo i veliku pohvalu radija.

Film “Svakodnevna pobuna”, reditelja braće Riahi, prikazuje globalni fenomen građanske neposlušnosti, dok dokumentarac “Moje stvari”, režija Petri Lukainen, tumači šta je to što je zaista čoveku u životu potrebno.

Festival zatvara, kako je najavljeno, veliki dokumentarni spektakl, film “Veze vere”, jednog od najznačajnijih indijskih autora Pana Nalina, u sredu, 5. februara u 20h.

Ove godine, pojedini autora filmova su sprečeni da prisustvuju projekcijama svojih dokumentaraca u Sava centru. Međutim, tu su i oni koji će biti gosti tokom sviih dana festivala, kao što je to reditelj filma “Svet nije naš” Mahdi Fleifel.

Tradicija festivala 7 Veličanstvenih je i održavanje radionica za koje se, ovaj put,  prijavila i grupa studenata iz Lisabona.  Svi zainteresovani mogu još uvek da se prijave i to do 28. januara putem prijava na sajtu festivala. Takođe, biće dodeljena i nezvanična nagrada festivala za izuzetan humanitarni pristup radu autora, čiji sponzor je Belmedic.

Jubilarni festival 7 Veličanstvenih nije podržala ni jedna institucija kulture. “Festival ima najveću podršku, a to je najbolja publika dokumentarnog filma”, rekao je direktor festivala Zoran Popović.

Cena karte za sve projekcije je 350 dinara, a njih možete kupiti na biletarnici Sava centra i u Turističkom-info centru Robna kuća “Beograd”.