nusic

Rođendan gospodina Nušića

Nova predstava u Zvezdara teatru, prema tekstu Dušana Kovačevića, “Rođendan gospodina Nušića” premijerno će biti izvedena 10. aprila od 19:30h na sceni “Danilo Bata Stojković”. Predstava je nastala povodom 150 godina od rođenja komediografa Branislava Nušića, a govori o jednom njegovom danu – 60-om rođendanu, koji on proslavlja u skadarlijskoj kafani.

Kakav je bio čuveni komediograf Branisalv Nušić? Da li je njegov život bio više drama nego komedija, saznaćemo u predstavi “Rođendan gospodina Nušića”, reditelja Nebojše Bradića.

Glumac Branislav Lečić tumači ulogu Nušića, čiji 60. rođendan proslavlja čitav Beograd, a koji odlučuje da između brojnih svečanosti provede sat i po vremena u svojoj kafani u Skadarliji. Za kafanskim stolom on se osvrće na svoju prošlost i priča svoju životnu priču kojom na otkriva kakav je on zaista bio. U predstavi se pojavljuje i lik glumice Ljubinke Bobiće koja je imala poseban odnos sa komediografom i koja je igrala u svim njegovim predstavama. Nju tumači mlada glumica Tamara Dragičević. U predstavi glume i Dragan Petrović, Petar Benčina, Ivan Zarić, i Sandra Balaban.

“Njegov život je bio sve sem komedija”, rekao je pisac Dušan Kovačeviće, objašnjavajući da Nušić nije bio baš srećan čovek, kako bismo to možda očekivali. Pišući svoj novi tekst “Rođendan gospodina Nušića” Kovačević je koristio brojne, originalne Nušićeve replike iz pisama. Pri tom, kako pisac Kovačević  kaže, imajući veliku moralnu obavezu da ne pogreši u intonaciji.

Kako bi taj 6. novembar 1924. godine bio što vernije prikazan publici, u nastajanju predstave su korišćeni novinski tekstovi, verodostojni dekor, kostim, i muzika iz tog vremena.

Zanimljivo je da je Branislav Nušić sva svoja najznačajnija dela, Gospođa ministarka, Pokojnik, Ožalošćena porodica… napisao posle svog 60. rođendana.

Nakon premijere, predstava će biti igrana na Festivalu “Nušićevi dani” u Smederevu, 11. aprila. Prva repriza u Zvezdara teatru je 15. aprila.