Screen shot 2014 02 24 at 20.55.18

Retrospektiva Michael Haneke

Na konferenciji za novinare održanoj u Jugoslovenskoj kinoteci, najavljena je retrospektiva najvažnijih filmova austrijskog režisera Michaela Hanakea, u periodu od 19. do 24. aprila. Austrijski kulturni forum u saradnji sa Francuskim institutom i Jugoslovenskom kinotekom, prikazaće najvažnije filmove ovog režisera.

Direktor Austrijskog kulturnog foruma, Johanesa Iršika, istakao je da Haneke predstavlja jednog od najznačajnijih reditelja svetske kinematografije. Svoj stvaralački rad započeo je tokom 70ih godina, da bi 1989. godine uradio svoj prvi igrani film. Neka od svojih najznačajnijih dela ostvario je na francuskom jeziku. Otuda se i ova retrospektiva realizuje u saradnji sa Francuskim institutom. On danas neosporno predstavlja jednog od najznačajnijih predstavnika austrijske i francuske kinematografije i nadamo se da ćemo kroz ovu reviju uspeti da Vam pružimo uvid u njegov rad.

Njegova poetika i kinematografija je specifična. On kroz svoje filmove podstiče različita pitanja publike. U svojim filmovima Mihael Haneke se maestralno zagleda u dubine ljudske duše i otvara pitanja sa kojima gledalac nastavlja da se suočava i kada napusti bioskopsku salu. Puka zabava nije cilj njegovih filmova, već da gledalac bude iritiran i na taj način pokrenut na promišljanje. Takodje on govori o tome da umetnost mora postavljati pitanja, ističe gospodin Johanesa Iršika.

Tokom ove retrospektive biće prikazano 6. filmova. Selekcija koja će ovom prilikom biti prikazana obuhvata filmove od drugog Hanekeovog igranog filma „Benijev video” (1992) sve do Oskarom nagrađenog filma „Ljubav” (2012). U okviru retrospektive biće prikazani sledeći filmovi: Pijanistkinja, Bela traka, Skriveno, Benijev video, Čudne igre, Ljubav.

Tokom ove retrospektive planirana je i tribina, tokom koje će se napraviti širi opus o njegovih filmova. Prvi film koji će biti prikazan je “Profesorka klavira” u utorak 19. aprila u 19 časova, nakon čega će svakog dana u ponudi biti dva Hanekeova filma. Sve projekcije su u velikoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj.