put evrope

Put za Evropu na drugoj stanici

Subotica je, posle Beča, druga „stanica“ u realizaciji projekta Put za Evropu. Na izložbi u Modernoj galeriji Likovni susret izlažu umetnici čija se dela nalaze u Kolekciji Oktobarski salon. Izložba će biti otvorena danas, 24. aprila u 19h.

Neki radovi su već deo fundusa Kolekcije (Anđelić Galić, Antonijević, Dimitrijević, Fabr, Horvat, Miladinović, Out, Škart, Šćepanović, Todosijević), neki se prvi put predstavljaju našoj javnosti na ovoj izložbi (Sombati) a neki radovi (Palašti, Nikolić, Rakočević Cvijanov) su izabrani zbog tematskog okvira koji čini projekat Put za Evropu. „Evropa se (s pravom) razmeće tradicijom i istorijom, ali to kulturno bogatstvo sa sobom nosi i odgovornosti.

Pokušaj ujedinjenja Evrope je, svakako, jedan od odgovora na to. Ali, da li brisanje granica briše i pitanje identiteta? Zašto mi sa ovih ovih prostora čitav vek pokušavamo da nađemo svoje mesto u toj evropskoj porodici? I tu ne mislimo na političko mesto, već na intimno, lično traganje za pripadnošću“ (M. David i Z. Đaković Minniti)

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Autorke projekta: Mia David i Zorana Đaković Minniti
Kustos izložbe: Aleksandra Estela Bjelica Mladenović 

Izložbu realizuju partnerski Kulturni centar Beograda i Moderna galerija Likovni susret Subotica. Realizaciju izložbe i projekta pomaže Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.