Ptice Srbije

Knjigu Ptice Srbije će predstaviti, u petak, 25. decembra u 18h u Etnografskom muzeju,  redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti prof. dr Vladimir Stevanović i naučni savetnik dr Miroslav Demajo, a učestvuju i pomoćnik direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode mr Nikola Stojnić, načelnik Odeljenja za promociju, edukaciju i odnose sa javnošću mr Oliver Fojkar, kao i autori Marko Šćiban, Draženko Rajković, Dimitrije Radišić, Voislav Vasić i Uroš Pantović.

PTICE SRBIJE: KRITIČKI SPISAK VRSTA zajedničko je izdanje Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, oba sa sedištem u Novom Sadu, i predstavlja sjajan primer zajedničkog delovanja jedne državne ustanove i nevladine organizacije na proučavanju, očuvanju i zaštiti važnih ali osetljivih prirodnih vrednosti.

PTICE SRBIJE: KRITIČKI SPISAK VRSTA biće neophodan priručnik, kompendijum za svakog ko namerava da upozna ptice Srbije, ali i referentni izvor naučnih i stručnih informacija jer sadrži sažetu, kritičku analizu do sada objavljenih podataka o pticama prostora sadašnje Srbije od 17. veka do danas. O svakoj od 352 vrste ptica data su zgusnuta najvažnija i najverodostojnija obaveštenja o statusu, vremenskoj, ekološkoj i geografskoj distribuciji nalaza.
Recenzent knjige akademik prof. dr Vladimir Stevanović napisao je (izvod):

„Mladi ornitolozi Marko Šćiban, Draženko Rajković, Dimitrije Radišić i Uroš Pantović uz pomoć i podršku doajena naše ornitologije dr Voislava Vasića prihvatili su se nezahvalnog i obimnog posla objedinjavanja ogromne pisane građe o pticama Srbije i provere podataka po zbirkama, ne bi li sve to pretočili u sažet i veoma informativni tekst o svakoj vrsti ptice koja obitava u Srbiji. To je podrazumevalo da se raščiste određene dileme koje su se provlačile kroz ornitlošku literaturu u poslednjih 140 godina, a koja su se odnosile na valjanost podataka o prisustvu desetine vrsta ptica, zasnovanih na nesigurnim posmatranjima, a kasnije često nekritički preuzimanih i prenošenih kroz brojne radove. Oni su na taj način napravili svojevrsan presek promena ornitofaune Srbije kroz vreme, utvrdivši kako se hronološki njen kvalitativni i kvantitativni sastav menjao i kakvi su današnji gnezdilišni, zimovališni i migratorni statusi vrsta prica u Srbiji.

Smatram da su autori ove knjige ovaj delikatan posao uradili zaista dobro i da zaslužuju reći hvale i podrške. Kako sam na početku istakao, osnovni razlog mog učestvovanja u pregledu rukopisa ove knjige bila je njena koncepcija.

Smatrao sam da ona obezbeđuje celovito sagledavanje ornitofaune Srbije i na sažet ali veoma pristupačan način pruža korisnicima dragocene informacije o ornitofauni Srbije, bilo da se radi o profesionalnim ornitolozima ili onim koji tek zakoračuju u svet izučavanja i posmatranja ptica, ali i za studente biologije i sve ljubitelje prirode. Dakle, ova knjiga daleko je od toga da je samo spisak ptica kako se može izvesti zaključak iz njenog naslova. Posle ove knjige znamo koliko tačno broji ornitofauna Srbije, gde i na kojim staništima se vrste gnezde i obitavaju za vreme seobe i zimovanja, kada i gde su iščezle i poslednji put viđene ili nađene na gnežđenju, konačno koliko ornitofauna Srbije ima gnezdarica, zimovalica, prolaznica, a koliko slučajnih i neredovnih posetilaca.“

Promotivna cena knjige je 999 dinara..