Prohujalo s nitratom

Prohujalo s nitratom, XVI Festival nitratnog filma, biće održan od 6. do 15. juna u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. Zahvaljujući Festivalu nitratnog filma, beogradska publika po šesnaesti put ima jedinstvenu priliku da vidi značajan broj filmova koji su poslednjih decenija bili daleko od očiju publike širom sveta i da se upozna sa čarolijom nitratnih pokretnih slika u jednom od retkih bioskopa na svetu gde je moguće njihovo javno prikazivanje.

Okosnica programa ovogodišnjeg, XVI Festivala, biće obeležavanje stogodišnjice izbijanja Prvog svetskog rata. Tim povodom će biti prikazano više igranih filmova iz različitih produkcija zemalja pobednica i pobeđenih, a posebnu vrednost festivalu daće prvo prikazivanje do danas neviđenih dokumentarnih žurnala o Srbiji, srpskoj vojsci i narodu koje dobijamo od takvih specijalizovanih arhiva ratnih filmova, kao što su Vojni arhiv francuske vojske i Imperijalni ratni muzej.

Kao naš prilog filmovima iz ovog perioda na otvaranju festivala biće prikazan treći i završni deo restaurisanih filmova iz fonda producenta Đoke Bogdanovića, snimljenih za vreme Drugog balkanskog rata 1913, kao i u vremenu koje je usledilo do izbijanja Velikog rata.

Ovim prikazivanjem kruniše se završetak trogodišnjeg rada Arhiva Jugoslovenske kinoteke na obradi, montaži i digitalnoj restauraciji ovog na svetskom nivou značajnog filmskog fonda, a koji pada i na stogodišnjicu smrti pionira srpske kinematografije Đoke Bogdanovića. Napokon, vrhunac ovog programa biće premijera petosatne televizijske serije Apokalipsa, Prvi svetski rat, koja odmah posle prvog prikazivanja u Francuskoj stiže na naš festival. U ovoj ambicioznoj seriji između ostalih velikih arhiva sa svojim materijalima učestvovala je i Jugoslovenska kinoteka.

Osim ratnog programa kao i ranijih godina potrudili smo se da na Nitratnom festivalu budu prisutni svi žanrovi, kako bi zadovoljili najrazličitije ukuse i želje sada već stalne publike festivala. Njegov kvalitet garantuju i ovogodišnja prisutna rediteljska imena, od kojih navodimo samo neka najpoznatija: Karl Teodor Drajer, Jakov Protazanov, Lio MekKeri, Žak Fejder, Rihard Osvald, Grigorij Rošalj, Gofredo Alesandrini, Frančesko Rosi, Alf Sjeberg, Aleksandar Volkov, Friđeš Ban, Benjamin Kristensen, Rišard Boleslavski, Gerhard Lampreht, Paolo Bielik, Efim Dzigan i mnogi drugi. Da festival širi svoje vidike i spreman je da prikaže i velika dela nastala i po završetku nitratnog perioda dokaz su i korejska psihološka drama Kim Ki-junga Kućepaziteljka kao i češka istorijska freska Čast i slava Hineka Bočana.

Naravno, „Prohujalo sa nitratom“ se ne završava samo sa filmovima. U toku festivala u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj broj 1 biće postavljena izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“, koja će nam putem originalnih materijala iz ratnog perioda, fotografija, plakata, dokumenata i isečaka iz štampe dočarati tragičan ali i veličanstven put koji su Srbi prošli od Sarajevskog atentata 1914, do oslobođenja otadžbine u jesen 1918. godine.