JDP Uobraženi bolesnik Dragan Mięanovię i Nebojนa Milovanovię foto Nenad Petrović e1429734532485

Premijera: Uobraženi bolesnik

 Nova predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Molijerov “Uobraženi bolesnik biće premijerno izvedena u petak, 24. aprila od 20h na Sceni Ljuba Tadić. Reditelj prestave je Jagoš Marković, a na sceni su, između ostalih, Dragan Mićanović, Jelisaveta Sablić, Vlasta Velisavljević…

Jagoš Marković, jedan od vodećih srpskih pozorišnih reditelja, postavlja na scenu poslednje Molijerovo delo, Uobraženog bolesnika, kojim je ovaj klasik književnosti i scene definisao svoj konačni odnos prema konzervativizmu, nadriučenjaštvu i šarlatanstvu, ali pre svega, prema društvu i njegovim tužnim porodicama koje pate od pohlepe i sebičluka. Boljka od koje pati glavni junak ove drame nije lako izlečiva, a preti da bude pogubna za celu porodicu.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Jagoš Marković je postavio predstave Sumnjivo lice, Govornica, Skup, Bogojavljanska noć. Predstava Skup je gostovala na mnogim festivalima u zemlji i regionu i gotovo je uvek osvajala nagrade.

Molijerova kritika savremene medicinske nauke zasnovana je na uverenju da je način na koji ljudska ‘mašina’ funkcioniše i dalje misterija. Međutim, kao i Molijer, Jagoš Marković u njoj prepoznaje i boljke jedne druge vrste, one koje se javljaju u telu društva, pa otud njemu nisu misterija. Njihova scenska dijagnoza neznalaštva izaziva smeh, ali je i istinski blagotvorna i lekovita. Komedija mora da radi na tome da ponovo prisvoji terapeutsku društvenu funkciju time što će i doktore uvrstiti u sopstveni smešni mizanscen.