2.

Premijera Simfonije br.1 Aleksandra Sedlara i otvaranje koncertne sezone Level up! orkestra Muzikon na Kolarcu

U četvrtak 29. novembra od 20h u velikoj Sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, orkestar Muzikonu simfonijskom sastavu otvara novu koncertnu sezonu „Level up!“premijernim izvođenjem prve Simfonije Aleksandra Sedlara, uz gostovanje violiniste Miloša Petrovića.

Prethodna sezona Hypercube odigrala se na Kolarcu u sastavu kamernog orkestra. Muzikon je privukao pažnju inovativnim pristupom programu, izvođaštvu i pristupu publici kroz samu formu nastupa,  saradnje u kreativnim projektima poput Queen Symphony  Real Tribute, ali I gerilske akcije koje su organizovane tokom cele godine.

Sezoni Level Up su prethodili nastupi na Bunt festivalu, kao i Dan klasike koji je organizovan u preko 50 lokala širom Beograda u cilju razbijanja stereotipa o klasičnoj muzici kao nečemu rezervisanom samo za određenu grupu poznavaoca, te prikazivanja klasike kao muzike u kojoj može da uživa svakuo u bilo kom trenutku.

Na koncertu Level  Up no. 1, publika će imati priliku da čuje uvertiru iz Figarove ženidbe (W.A. Mozart), koncert za violinu br.1 (S. Prokofiev) i premijerno izvođenje Simfonije broj 1 našeg eminentnog kompozitora Aleksandra Sedlara koji će i dirigovati na prvom koncertu sezone. Pored standardne postavke orkestra, na koncertu će gostovati solista iz Bamberga Miloš Petrović, kocertmajstor Damir Oraščanini vođa viola Branko Kabadajić.

Aleksandar Sedlar Bogoev(1982, Srbija) diplomirao je na Odseku za kompoziciju i orkestraciju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu 2006. godine u klasi profesora Vlastimira Trajkovića kao student generacije. Iste godine dobio je nagradu iz fonda Stevan Hristić. Apsolvent je na odseku za dirigovanje u klasi profesora Bojana Suđića. Tokom 2007–2008. radio je kao asistent na Katedri za kompoziciju i orkestraciju FMU u Beogradu. Kompozicije su mu sa velikim uspehom izvođene u zemlji i inostranstvu, i sarađivao je sa brojnim značajnim muzičkim institucijama i ansamblima. Među značajnijim kompozicijama su: Macbeth (violinski koncert), Elegija za orkestar (diplomski rad, izvela BGF), Flower in the Desert (porudžbina Guitar Art festivala 2010), Spring in Japan (porudžbina Nemanje Radulovića i agencije Transart-izdanje DECCA Univesal). Komponovao je muziku za film, pozorište, radio i televiziju. Trenutno pohađa master studije iz kompozicije na University of Southern California (USC) u klasi profesora Donalda Kroketa (Donald Crocket).

Kompozicija Idi vidi dedu! napisana je na inicijativu Dragane Jovanović i Darinke Matić-Marović, i posvećena je Akademskom horu Collegium musicum, kao poklon za 40 godina postojanja ansambla. Takođe je i rođendanski poklon mom dedi, Aleksandru Bogoevu, koji je u decembru 2010. napunio 96 godina. Ovom kompozicijom sam želeo da ispričam deo priče o njemu. Ideja je proistekla iz moje griže savesti što se retko viđamo, iako živimo u istoj ulici.

Ženski hor predstavlja glasove moje sestre i moje majke, koji neprestano odzvanjaju u meni i opominju da „odem da vidim dedu, jer će sutra možda biti kasno“. Nakon uvoda slede 4 numere kao 4 slike iz njegovog života, koje vode u reprizu početnog motiva koji završava kompoziciju. Saradnja sa Akademskim horom Collegium musicum inspirisala me ja da ovu ideju sprovedem u delo, i okuražila da po prvi put napišem i tekst.

Kompozicija je premijerno izvedena na Kolarcu 12. decembra 2010. godine pod upravom prof. Darinke Matić-Marović

Miloš Petrović je rođen 1982, godine u Beogradu. Muzičku edukaciju započeo je u Osnovnoj muzičkoj školi Stevan Stojanović Mokranjac u Kraljevu, u klasi profesora Zorana Ilića. Za vreme tog perioda pohađao je letnje kurseve i master klasove kod profesorke iz Moskve, Irine Vasiljevne Svetlove. Sa devet godina, na preporuku mr. Stanojla Rajičića, srpskog kompozitora, i člana Srpske akademije Nauka i Umetnosti, nastavio je svoju edukaciju u muzičkoj školi Kosta Manojlović, u klasi profesora Dejana Mihajlovića. Primećen kao nadaren i izuzetno talentovan, Miloš dobija stipendiju Ministarstva za obrazovanje. Sa trinaest godina upisje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Dejana Mihajlovića. 1999. godine završava studije, kao najbolji student generacije. Iste godine, započinje post-diplomske studije u Beogradu, u klasi profesorke Gordane Matijević Nedeljković. U isto vreme, započeo je i studije na Guildhall School of Music and drama u Londonu, u klasi profesora Davida Takena (David Takeno). 2001. 2003. godine Miloš postaje profesor asistent na Univerzitetu u Kragujevcu gde radi sve do 2009. Godine. Od tada Miloš prelazi u inostranovo gde postaje vođa deonica drugih violina u Bamberg symfoniker orkestru. Od 2016. Godine Miloš je gostujući profesor na Univerzitetu u Estoniji.