VI Festival Art Anima

PREDSTAVLJANJE ŠESTOG BROJA ČASOPISA KNJIŽEVNA FANTASTIKA


Četvrtak, 30. maj, 17h –Klub galerija Polet (Cetinjska 15)

Šesti broj časopisa Književna fantastika biće predstavljen u četvrtak 30. maja 2019. od 17.00 časova u klubu galeriji Polet (Cetinjska 15, Beograd). Promocija se organizuje u sklopu Festivala fantastične književnosti Art-anima, a o izdanju će govoriti urednici Dragoljub IgrošanacMladen Jakovljević.

Časopis koji objavljuje Kontrast izdavaštvo u saradnji sa sajtom Art-anima.com zaljubljenicima u začudno i čudesno već tradicionalno donosi veliki broj priloga o savremenim i klasičnim ostvarenjima fantastične književnosti

Ovogodišnje izdanje Književne fantastike posvećeno je Edgaru Alanu Pou, budući da se ove godine navršava 210 godina od rođenja i 170 godina od smrti ovog  američkog pesnika, pripovedača i teoretičara. Uz tekstove o Pou, koje potpisuju Nađa BobičićMilena BeniniDejan Ognjanović, centralni deo publikacije čini prozni blok sa pričama Nikole PetrovićaAdrijana SarajlijePaskala Malosa, francuskog autora koji je detaljnije predstavljen u esejističkom bloku. 

Pored priloga o Malosu, esejistika donosi tekstove o savremenoj japanskoj fantastici (Dine Hrecak), o astrobiologiji i imunologiji u kontekstu Velsovog Rata svetova(Srđe Jankovića), romanu Led Jaceka Dukaja(Dejana Ajdačića), o fantastičnom u tragediji Dr Faust Kristofera Marloa(Milene Kaličanin), prirodi autoriteta i sadržini lekcija u TolkinovomGospodaru prstenova (Danijele Petković).

Deo o velikanima fantastike dopunjujeOto Oltvanjiprilogom o razlozima zašto voli Harlana Elisona, dok Nikola Dragomirovićčitaocima predstavlja grafičku novelu Providens, u kojoj se prepliću poetike LavkraftaAlana Mura.

O ekranizacijama književne fantastike ove godine pišu Miloš Cvetković, Mihajlo VitezovićMarija StanojevićFilip Rogovićpotpisuje priloge o romanu Stanar Rolana ToporaBlack Light Miomira Petrovića, s kojim je uradio i intervju. 

Pisac i kritičar Ilija Bakićpotpisuje tekst o romanima Prodor božanskog Filipa K. DikaProročanstvo Korota Gorana Skrobonje, Đorđe Pisarevpredstavlja zbirku novela Četiri reke izviru u raju i ine plovidbe Ilije Bakića, a Dragoljub Perić daje osvrt na knjigu Vampiri u Srbiji u XVIII veku.