POZIVNICA Tvrdjave na Dunavu Nebojsina kula

Predstavljanje knjige “Tvrđave na Dunavu”

U okviru manifestacije Dani evropske baštine, u Kuli Nebojša na Donjem gradu Beogradske tvrđave u ponedeljak, 1. oktobra od 12 časova, biće predstavljena knjiga “Tvrđave na Dunavu”, zajedničko izdanje RTS Izdavaštva i Izdavačke kuće “Prometej”.

Na promociji knjige učestvovaće glavni urednik Kulturnog programa RTS Nebojša Bradić, urednik RTS Izdavaštva Dragan Inđić i urednik Izdavačke kuće “Prometej” Zoran Kolundžija.

Autori monografije su dr Valentina Vuković, Srđan Ercegan, Vladimir Pihler i Miško Lazović, a urednik Zoran Kolundžija. Savremene fotografije korišćene u knjizi delo su Dragana Bosnića.

Knjiga “Tvrđave na Dunavu” proizašla je iz potrebe da se širokom krugu čitalaca predstave tvrđave građene na obalama Dunava u Srbiji, a od kojih su sačuvani značajniji ostaci. U knjizi je predstavljeno 12 tvrđava – većina potiče iz srednjeg veka (Golubac, Smederevo, Bač, Ram i Fetislam), Petrovaradinska je iz 17-18. veka, dok Beogradska tvrđava predstavlja veoma složen spomenički kompleks nastao u razdoblju od 2. do 18. veka. Tvrđava u Baču, kao i Petrovaradinska dela su ugarske arhitekture, fetislamska turske, kao delom i Ramska, dok se Golubačka i Smederevska tvrđava smatraju delima srpskog srednjovekovnog vojnog graditeljstva. Beogradska tvrđava je deo srpske, ugarske i turske fortifikacione arhitekture Ove tvrđave govore o istoriji ovih prostora, ratnim dejstvima, nekadašnjem životu, načinu gradnje…