Predstavljanje 7. Berlinskog bijenala savremene umetnosti

Pre dve godine na 52. Oktobarskom salonu Artur Žmijevski je dobio Nagradu Kulturnog centra Beograda – organizovanje samostalne izložbe u jednoj od galerija Centra. Ovim povodom u Likovnoj galeriji KCB-a biće predstavljen projekat Demokratije (2009-2013), višekanalna instalacija za koju je Žmijevski snimio 30 kraćih filmova koji dokumentuju različite manifestacije javnog mnjenja, različitih društvenih poruka u kojima se učesnici bore za različite ciljeve odnosno političku prevlast, u utorak, 24. septembra u 18h u Galeriji Artget.

Filmovi prikazuju snimke masa na političkim mitinzima, fudbalskim utakmicama, sahranama, verskim procesijama, rekonstrukcijama istorijskih bitaka, gerilskim akcijama, vojnim paradama… u Izraelu, West Bank-u, Poljskoj i drugim evropskim gradovima. U savremenim demokratskim društvima je ovaj oblik kolektivnog iskazivanja nezadovoljstva uvaženi oblik komunikacije i jedno od osnovnih građanskih prava koji zbog svoje isključivosti ponekad dozvoljava i vidljivost ekstremističkih orijentisanih snaga i njihovog obeležja.

Demokratije Zmijevskog čine intrigantnu prepletenu priču o političkom aktivizmu, slobodi govora, psihologiji masa, načinima predstavljanja i delovanju, ulozi vizuelnog jezika i simbola.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

U izložbenom prostoru na 16 monitora živi zvuci iz filmova čine kakofoniju, a posetiocima je omogućeno da korišćenjem slušalica prate svaki film posebno.

Artur Žmijevski (1966) je jedan od najpoznatijih i najkontroverzniji poljski umetnik svoje generacije.

foto: Demonstracije sindikata “Solidarnost”, ljubaznošću umetnika