fbpx

Predavanje o “crowd-funding”

Dizajn inkubator NOVA ISKRA ove nedelje predstavlja završetak seminara o preduzetništvu za dizajnere, kao i predavanje o alternativnim platformama za finansiranje projekata u okviru redovnog Otovorenog dana. U pitanju su sve prisutniji pojmovi crowdsourcing-a ili crowdfunding-a, a predavanje će biti održano u petak, 26. aprila sa početkom u 18 časova.

Svakog poslednjeg petka u mesecu, dizajn inkubator Nova Iskra od 15 časova otvara svoja vrata zainteresovanim posetiocima, kolegama, stručnoj i široj javnosti. Ovom prilikom se u okviru redovnog edukativog programa Nove Iskre održavaju i predavanja koja su posvećena temama relevatnim za autore, dizajnere i kreativne preduzetnike u najširem smislu. Do sada su predstavljeni fenomen co-workinga, kao i platforma za uvezivanje freelancera Elance, dok će ovog meseca u fokusu biti alternativni načini finansiranja i podrške samostalnih projekata, bilo da govorimo o umetničkim inicijativama, privatnim projektima, preduzetničkim idejama, razvoju proizvoda, pokretanju kompanije ili novog biznisa.

Važan aspekt ove sfere delovanja predstavlja učešće zajednice u naporu da se neka ideja pretoči u realnost, što se najčešće realizuje putem online platformi kao što su Kickstarter ili IndieGoGo. Ovakav način delovanja posebno je aktuelan tokom poslednjih nekoliko godina, u kontekstu sve manjih resursa koji su autorima na raspolaganju, posebno u zemljama i regijama u kojima podrška kulturnim industrijama, međusektorskom povezivanju i start-up sceni nije razvijena.

Beogradski fotograf Luka Knežević Strika, član kolektiva Belgrade Raw, će govoriti o ovim ali i drugim načinima kreativnog razvoja projekata i oslanjanja na alternativne izvore finansiranja. Luka je ujedno i autor prvog uspešnog crowdfunding projekta kod nas, fotografske izložbe “Norveška šuma” koja je realizovana 2011. godine po ovom principu.

More Stories
Stipendiranje kompletnih studija u Mađarskoj za naše studente