Kuća je crna

Predavanje iranske umetnice Sudabe Babagap

U utorak 22. i četvrtak 24. novembra gošća Doma kulture „Studentski grad“ biće iranska pesnikinja, teoretičarka filma i autorka dokumentarnih filmova Sudabe Babagap. Ona će održati predavanje „Večna poetika puteva“ (22.11. u 19, Mala sala) o kinematografiji Abaza Kjarostamija, dok će se predavanje „Naš svet viđen očima žena“ o Faruk Faruksad, iranskoj autorki dokumentarnih filmova održati u četvrtak 24. novembra (19, Mala sala).  Predavanja su na engleskom jeziku. Ulaz je slobodan.

Sudabe Babagap je autorka dokumentarnih filmova, od kojih je najpoznatiji Nojeva barka, višestruko nagrađivan na mnogim festivalima. Počasni je doktorant iz oblasti dokumentarnog filma. Širom sveta drži predavanja o iranskom dokumentarnom filmu, poeziji i literaturi.

Prvi put u javnosti će govoriti o filmskom opusu Abaza Kjarostamija, nedavno preminulog velikana svetskog filma. Predavanje o Kjarostamiju pratiće projekcija primera iz filma Putevi.

Faruk Faruksad je iranska pesnikinja i autorka dokumentarnih filmova. Preminula je prerano, sa samo 32 godine, u saobraćajnoj nesreći. Njena poezija je bila veoma snažan glas ženskog osvešćivanja pedesetih godina u Iranu, i zato nije nailazila na odobravanje javnosti. Njen antologijski dokumentarni film Kuća je crna, pobednik filmskog festivala u Oberhauzenu 1963, smatra se vesnikom iranskog poetskog dokumentarizma.