Childs Pose

Pozicija deteta u bioskopima

Rumunski film „Pozicija deteta“ (Child’s Pose/Pozitia Copilului), dobitnik gran prija „Aleksandar Saša Petrović“ na nedavno održanom Festivalu autorskog filma, od 19. decembra biće na redovnom bioskopskom repertoaru u Dvorani kulturnog centra Beograda.

„Pozicija deteta“ od 19. do 26. decembra prikazivaće se u DKC-u od 19.00.

„Pozicija deteta“, u režiji Kalina Petera Necera, je savremena drama o odnosu majke i 32-godišnjeg sina. Barbu je jedne hladne martovske noći prekoračio dozvoljenu brzinu i izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je nastradao dečak. Zatvorska kazna od 3 do 15 godina ga čeka. Pravo je vreme za njegovu majku da interveniše. Priznati arhitekta i pripadnik rumunske elite, ona započinje kampanju kako bi spasila svog letargičnog sina.

Kroz kvazi-dokumentaran stil, film detaljno rekonstruiše događaje tokom jedne noći i dana koji će uslediti, omogućavajući uvid u moralnu slabost rumunske buržoazije i stanje društvenih institucija kao što su policija i sudstvo.

 

Film je osvojio značajne filmske nagrade – „Zlatni medved“ i nagrada FIRPESCI na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu, „Teila Film Award“ na festivalu u Stokholmu i dr.

Kalin Peter Necer je rođen 1975. u Petrosani (Rumunija). Njegova porodica je emigrirala u Nemačku 1983. U Rumuniju se vratio 1994. i studirao je filmsku režiju u Bukureštu. Posle niza kratkih filmova, debitovao je na velikom platnu 2003. sa filmom „Maria“. Usledila je nagrađivana drama „Medal of Honor“ 2009, a zatim „Pozicija deteta“ početkom ove godine.