fbpx

Poklon knjiga! Sarajevski omnibus

Poklon knjigu “Sarajevski omnibus” omogućila je Izdavačka kuća Clio čitaocima onlajn magazina LookerWeekly.com. Primerak knjige autora Velibora Čolića danas, 11. decembra dobiće na poklon najbrži čitalac sa tačnim odgovorom na pitanje “U kom srodstvu je jedan od likova sa autorom knjige?”, u komentaru ispod ovog teksta.

*U polju komentara obavezno ostavite validnu e-mail adresu (biće vidljiva isključivo redakciji magazina), kao i puno ime i prezime, kako bi Vaš komentar bio uvažen. Jedna osoba može da ostavi samo jedan komentar.

Opisujući poslednje trenutke Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije, čime Sarajevski atentat postaje njegov centralni događaj, roman otvara neobičnu priču o austrougarskom vojniku, autorovom dedi i „bošnjačkom baronu Minhauzenu“.

Upoznajemo stvarne i izmišljene biografije neimara, darodavaca, arhitekata i ratnika čime se, kroz mitove i legende, bliže oslikava sva slojevitost istorijskih događaja na tlu Bosne i Hercegovine početkom i tokom XX veka. Kako je i sam autor zabeležio: „Ovo je samo fikcija. Želeo sam da je nametnem kao istinitu priču jer, u suštini, svaki roman je istinit.“

[su_box title=”Velibor Čolić”]Velibor Čolić rođen je 1964. u Odžaku (BiH), a od 1992. živi i radi u Francuskoj. Pre odlaska u Francusku izučavao je jugoslovensku književnost i objavljivao u mnogim časopisima: Oko, Lica, Naši Dani, Polja, Kvorum i Polet. Objavljuje i roman Madrid, Granada ili bilo koji drugi grad (1987) i zbirku priča Odricanje svetog Petra (1990). Od 1992. jedno vreme radi kao bibliotekar u Strazburu, a ubrzo njegova dela počinju da objavljuju francuski izdavači: Les Bosniaques (1993), Chronique des oublies (1994) La vie fantasmagoriquement breve et étrange d’Amedeo Modigliani (1995) Mother Funker (2001) Les ténèbres denses de la mémoire (2002), Perdido (2005). Pojedine priče iz zbirke Les Bosniaques adaptirane su za pozorišno izvođenje, a na osnovu romana o Modiljaniju nastala je radio drama. Prevođen je na italijanski, tuski i nemački jezik. U izdanju kuće Galimar, 2014 izašao je i njegov roman Ederlezi. Od 2004. piše priloge o rok i džez muzici za francuski list Dernières Nouvelles d’Assace i sa svojim prijateljima drži javna predavanja o džezu i roku.[/su_box]

More Stories
Kafkina kuća u Pragu