Indeks Paje Jovanovica Bec 1878 Muzej grada Beograda

POGLED IZBLIZA. ATELjE PAJE JOVANOVIĆA

Povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda u ponedeljak, 15. oktobra, u 19 časova, u Muzeju Paje Jovanovića otvorena je izložba Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića. Autor izložbe je Isidora Savić, kustos Muzeja grada Beograda.

Izložba Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića posvećena je oživljavanju enterijera i evociranju atmosfere Jovanovićevog bečkog ateljea, čiji je inventar, po želji umetnika, predat na čuvanje Muzeju grada Beograda 1952. godine. Umetnikove slike, crteži, skice, lični predmeti i slikarski rekviziti, koji su bili sastavni deo nekadašnjeg luksuznog ateljea u Beču, biće izloženi u Muzeju Paje Jovanovića.

Atelje Paje Jovanovića, svetski priznatog akademskog umetnika, po uređenju, nameni i reprezentativnosti odgovara konceptu velikih evropskih ateljea s kraja 19. i početka 20. veka. Sažimajući privatnu i javnu funkciju, kolekcionarsku strast i potrebu za lepim, Jovanovićev atelje je bio odraz umetnikovog sopstva, ali i duha vremena. Opremljen u duhu istorizma, ukrašen slikama, skupocenim nameštajem i mnoštvom rekvizita i alatki, pruža sliku o intimnoj i javnoj biografiji jednog umetnika, a njegova rekonstrucija savremenoj publici omogućava „pogled izbliza“ u Pajin svet slika i ličnih predmeta. Prostor u kome je umetnik nekada intimno sanjario o lepoti, slikajući nago telo svoje supruge Muni, potom mesto u kome su modeli pozirali u orijentalnim kostimima, naoružani kuburama i sečivima, ali i prostor prijema i susreta sa prijateljima i slikarima, oživljen je u savremenoj muzeološkoj interpretaciji. Posebnu čar rekonstruisanoj umetničkoj radionici daju materijalne uspomene iz slikarevih studentskih dana, kao što su indeks, brojne diplome i nagrade stečene tokom dugogodišnje karijere.

Realizaciju izložbe u organizaciji Muzeja grada Beograda podržao je Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Izložba Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića trajaće do 26. januara 2019. godine.

Muzej Paje Jovanovića
Kralja Milana 21/IV sprat
Radno vreme: Petak 10-18č, Subota 10-17č, Nedelja 10-14č.