Počinju Dani makedonske kulture

Dani makedonske kulture u Beogradu je najznačajnija manifestacija makedonske zajednice u Srbiji.  I ove godine, peti put zaredom, Dani makedonske kulture Dodir Makedonije održaće se u Beogradu od 15– 29. maja, povodom proslave dana sveslovenkih prosvetitelja Sv. Ćirila i Metodija.  Manifestacija će biti otvorena u petak, 15. maja u 19h u Konaku kneginje Ljubice.

Društvo likovnih umetnika Makedonaca u Srbiji, predstaviće svoje najznačajnije radove na izložbi koja će svečano biti otvorena u Konaku Kneginje Ljubice, 15. maja od 19 časova.

Izložbu će svečano otvoriti ambasadorka Makedonije u Srbiji Nj.E. Vera Jovanovska Tipko. Od 16. do 21. maja, u Konaku će se održavati raznovrsni muzički, likovni, poetski i filmski programi koji promovišu makedonsku kulturu i tradiciju.

Tradicionalno obeležavanje praznika Sv. Ćirilo i Metodije biće održano 22. maja u Biblioteci grada Beograda, Svečanom akademijom u okviru koje je predviđen i bogat kulturno umetnički program u saradnji sa Osnovnom školom ,,Ćirilo i Metodije” u Beogradu.

U galeriji Progres, 25. maja svoje skulpture predstaviće mladi makedonski skulptor Siniša Noveski, koji će prilikom otvaranja izložbe održati i predavanje na temu ,,Razvoj makedonske savremene skulpture.”

Manifestaciju 29. maja, zatvara autentični orkestar iz Skoplja u restoranu Dom vojske, gde će gosti u opuštenoj atmosferi degustirati makedonsku mastiku, makedonska vina i igradi čuveno makedonsko oro.