znak KOLARAC

Počinje prolećna sezona Kolarčeve zadužbine 

Program Kolarac Take over nastavlja sa svojim aktivnostima i u prolećnoj sezoni. Dva događaja u prvoj nedelji aprila, otvaraju vrata publici spremnoj da istraži nove ambijente za slušanje klasične muzike, drugačije predavačke teme i tajne korišćenja interneta o kojima retko kada razmišljamo.

U ponedeljak, 4. aprila od 18 sati u Muzičkoj galeriji Kolarca nastupiće kvartet Vollmond. Ovaj kvartet čine mlade profesionalne muzičarke iz dve zemlje – Srbije i Crne Gore. Lakoća komuniciranja kroz muziku, kao i zadovoljstvo zajedničkog muziciranja dovelo je do toga da ovaj ansambl nastavi sa radom i nakon završetka Kampa za kamernu muziku na kojem je nastao.

U sastavu Milana Bjelobaba – violina, Luna Kostadinović – violina, Aleksandra Kijanović – viola, Ana Dulović – violončelo, ovaj četverac vodi publiku kroz neobičan program kompozija Betovena, Hajdna i Veberna.

Ovo je samo prvi u nizu koncerata u okviru Take Over sezone koja će ponuditi drugačije doživljaje muzike koristeći nove prostore i predstavljajući izvođače i stvaraoce savremene muzike koju nemamo priliku da čujemo na radiju.

Već nakon dva dana, u sredu 6. aprila nešto sasvim drugačije. Predavanjem Značaj metapodataka za našu digitalnu privatnost nastavlja se program započet u decembru prošle godine u saradnji sa Share fondacijom. Predavači Đorđe Krivokapić, pravnik  i Andrej Petrovski, sajber forenzičar govoriće o tome šta se dešava kada se ogromne količine ovih podataka analiziraju i kako se dobija mnogo preciznija slika o nečijem životu i aktivnostima nego da ste na raspolaganju imali sadržaj komunikacije. Pojasniće šta se negde daleko od nas dešava dok četujemo, razgovaramo ili šaljemo mejlove. Ko skuplja sve te podatke o našem ponašanju u virtuelnom svetu i čemu sve to služi. Predavanje počinje u 18 sati i biće održano u Maloj sali Kolarčeve zadužbine.

Share fondacija će i u budućnosti realizovati slične programe na teme iz novomedijskog okruženja, a prvi na redu je radionica 16. aprila, za koju će uskoro biti otvorene prijave. Više o tome zainteresovani mogu da pogledaju na zvaničnoj Facebook stranici Kolarac Take Over projekta.

Svi programi su otvoreni i besplatni za posetioce.

Kolarac Take Over je višegodišnji međunarodni projekat koji za cilj ima razvoj publike i novih programa u okviru institucija kulture. U maju prošle godine, formiran je Savet mladih, čiji članovi prethodnih meseci vredno rade na promišljanju i kreiranju sadržaja koji će biti prostor za susret sa vršnjacima sličnih interesovanja.