Počinje Kikinda Schwortz

Osmi međunarodni festival kratke priče Kikinda Short  održaće se prvog dana, 29. avgusta u bašti Narodne biblioteke „Jovan Popović“, dok se narednog dana, 30. avgusta pisci sele u Beograd gde će nastupiti u UK Parobrodu.

Na Festivalu će učestvovati David Albahari, Enes Halilović i Bojan Krivokapić (Srbija), Berislav Blagojević (BiH), Tea Tulić i Marko Pogačar (Hrvatska), Žuža Čobanka (Mađarska), Aleksandru Potkoava (Rumunija) i Merejn de Bur (Holandija).

Zbog smanjenog budžeta, Festival će po prvi put ove godine trajati svega dva dana, umesto uobičajenih četiri. U skladu sa skromnim sredstvima, smanjen je i broj učesnika, te su organizatori bili ograničeni pre svega na pisce iz regiona, ali je sigurno da visok pripovedački potencijal na koji je publika navikla, nije ugrožen.

Slogan festivala glasi Kikinda Shwortz, a grafičko rešenje ovogodišnjeg logoa su prazni i izvrnuti džepovi. Organizatori su na ovaj način hteli da pokažu stanje kultur u Srbiji jer se „nema para“.

“Ove godine nam je najvažnije da preživimo – kaže Srđan Papić, koordinator festivala – i uspećemo. Dolaze nam zaista dobri pisci, jedino što se neće čuti desetak različitih jezika po večeri, kako smo ranije navikli. Ali nije normalno da posle sedam odličnih godina sa tolikim brojem autora svetskog renoma, raspolažete sa budžetom koji je duplo manji nego onda kada ste počinjali. Kome god se javite, kažu vam da je kriza i da „trenutno“ za kulturu nema. Onda vidite da se za pet dana pivskog festivala popije milion hektolitara piva ili da se pošalju milioni poruka za rijaliti programe. Kad se za kulturu izdvaja svega pola procenta budžeta, ljudi onda troše svoj novac i vreme na najprizemnije stvari.”

Održavanje festivala su omogućili SO Kikinda, kompanija NIS i Holandska fondacija za književnost, parteneri festivala su UK Parobrod i biblioteka „Jovan Popović“ iz Kikinde, dok su pomoć pružili i Srpski pen centar, Radio – televizija Vojvodine kao i portal SeeCult.