Početak sezone u Kinoteci

Direktor Jugoslovenske kinoteka Radoslav Zelenović na konferenciji za novinare najavio je početak nove sezone kao i nadu da će ova ustanova kulture uskoro dobiti novog direktora, nakon konkursa koji se završava 15. septembra.

Upravni odbor, će nakon 25. septembra predlog za direktora uputiti Ministarstvu kulture, a konačnu odluku će doneti Vlada Srbije. Takođe, gospodin Zelenović je izjavio da on nije konkurisao, i podsetio nas je da je na čelu ove institucije jod od 1992. godine.

Iako je praksa Kinoteke da novu sezonu počinje od septembra, ove godine kao i prošle se radilo i tokom leta, zahvaljujuci novoj zgradi u kojoj su se održavale projekcije. Istaknuto je i da je utvrđen program za novu sezonu, a sa aktivnostima se redovno nastavljaja .

Direktor kinoteke, je istakao da su u novoj zgradi velika i mala sala u funkciji, kao i izložbeni prostor, a dve stvari tek treba da počnu da funkcionišu, verovatno do kraja meseca. To su prodavnica filmskih materijala i suvenira u ulaznom holu, kao i preseljenje biblioteke u novu zgradu.

Programi Jugoslovenske kinoteke objavljeni su u redovnoj mesečnoj knjižici, na stotinak stranica, uz tekstove o velikanima sedme umetnosti i pojedinim nacionalnim kinematografijama. Novine koje izlaze su jedinstvene na temu filmskih novosti na mesečnom nivou, i predstavljaju ozbiljan doprinos u našem dosta tankom filmskom izdavaštvu, ocenio je Zelenović.

Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Kinoteke izjavio je da kinoteka sve više postaje brend u vezi sa digitalnom restauracijom filmova, kao i da pored austrijske kinoteke, mi jedini na ovom prostoru, imamo digitalni skener. “Trenutno radimo na tri stara makedonska igrana filma i dva za Slovenačku kinoteku.”

Gospodin Erdeljanović je istakao da poslednjih 6-7 godina se radi na restauraciji srpskih dugometražnih filmova, i da ih ima oko 150. Neki od njih su „Ritam zločina“, „Idemo dalje“, „Tesna koža“… a da je samo tokom ove godine obradjeno 13 srpskih igranih filmova. Oni su u laboratoriji u Mađarskoj kopirani sa original negativa na klasičnu 35-milimetarsku traku, jer je to najpouzdaniji način za dugo čuvanje filma u izvornom obliku, rekao je Erdeljanović.

Ljubinka Terzić, pomoćnik direktora za finansije, saopštila je da sve što je planirano na početku godine teče u skladu sa planom i dinamikom sredstava od Ministarstva kulture Srbije. Takođe, međunarodna saradnja je u skladu sa planiranim, a svode se i računi za ovu godinu. Istkla je da imaju podršku Ministarstva Kulture, redovna su sredstva, a trude se i sami da zarade.

“Od planiranih 150-200.000 evra u ovoj godini, do sada smo ostvarili 13 miliona dinara, od toga četiri miliona u Arhivu, kao i 800.000 dinara čistog prihoda od ulaznica “, rekla je Ljubinka Terzić.

Marjan Vujović, upravnik Muzeja najavio je programski repertoar. Naime počinju sa programom posvećenim Dušanu Makavejevu, nakon koga dolazi ciklus češkog i švedskog filma.

Od oktobra meseca najavio je saradnju sa Servantesom i španske filmove koji su dobili nacionalne nagrade „Goja“, saradnju sa festivalom Paralel, 4. Festival turskog filma i tradicionalni Festival italijanskog filma, ovog puta sa fokusom na Pazolinija.

U novembru nastavlja se i saradnja sa domaćim festivalima – Slobodna zona i Festival autorskog filma, a u decembru Kinoteka će biti domaćin Festivala podvodnog filma.

Zahvaljujući saradnji sa stranim kulturnim centrima i ambasadama godišnje se čak više od stotinu filmova prikaže premijerno.