Pisci i pitanja Gordane Đerić

Povodom knjige Pisci i pitanja Gordane Đerić koju je Izdavačka kuća Clio objavila u saradnji sa Institutom za evropske studije, održana je konferencija za novinare.

Pored autorke, novinari su imali priliku da čuju i njene kolege iz Instituta za evropske studije, recenzente, Dragana Lakićevića, direktora Instituta i Mišu Đurkovića, naučnog saradnika.

Na samom početku Dragan Lakićević je istakao da u njegovoj jednostavnoj tipologiji knjiga postoje one koje imaju šta da kažu i one koje to nemaju. Knjiga Gordane Đerić svakako spada u prvu grupu naspram ove druge, daleko brojnije. Iako u podnaslovu stoji Antropološki eseji ova knjiga je mnogo više od toga. Ona je višedimenzionalna i u njoj će građu pronaći i filozofi, sociolozi, politikolozi, psiholozi i psihijatri. Ovakve knjige rezultat su velikog rada – istakao je Lakićevič – teško i retko se pišu, jer zahtevaju ozbiljno istraživanje i posvećenost.

Gordana Đerić je za Mišu Đurkovića specifična ličnost naše naučno-istraživačke scene zbog sasvim novog pristupa u istraživanju poznatih, mada često marginalizovanih tema, poput fenomena mentaliteta ili ishrane. To što se knjiga čita s lakoćom posledica je nasleđa filoloških studija, smatra Đurković, duhovito primećujući da je filozofske i politikološke tekstove uglavnom teže „savladati“. Po njegovom mišljenju, ovo je njeno najbolje i najzrelije delo u kojem će interes naći ne samo antropolozi, već i proučavaoci savremene sociologije, politikologije i srodnih disciplina.

Zahvaljujući se svima koji su učestvovali u nastanku knjige – uredništvu, redakcijskom timu, svojim kolegama sa Instituta – Gordana Đerić se prisetila i svojih učitelja i profesora kojima je knjigu i posvetila; učiteljice Svetlane Selaković i akademskih mentora, Dragoslava Srejovića i Dušana Bandića. Njihova je zasluga što je poriv ka čitanju razvila kao osnovni način upoznavanja sveta, dok su joj kulinarije pomogle u otkrivanju raličitosti života. Pristup u svom najnovijem delu označila je kao slobodniji, a knjigu kao duboko ličnu, jer u njoj ne pominje nijednog pisca kojeg ne voli.

[su_box title=”Gordana Đerić”]Gordana Đerić (1968) je viša naučna saradnica u Institutu za evropske studije u Beogradu. Diplomirala je na Filološkom fakultetu, magistrirala i doktorirala na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta. Oblast ekspertize i ključni fenomen istraćivanja autorke jeste fenomen stereotipa. Objavila je preko šezdeset naučnih radova iz domena identitetskih diskursa, studija sećanja, političke mitologije i imagologije, kao i knjige Smisao žrtve u tradicionalnoj kulturi Srba (1997), Pr(a)vo lice množine(2005), Intima javnosti (2008), Pamćenje i nostalgija (2009), Prošlost u sadašnjosti (2010)[/su_box].