PETI MEĐUNARODNI FESTIVAL SAKSOFONA

Peti međunarodni festival saksofona – Belgrade SAXperience –  biće održan od 2. do 6. oktobra 2018. godine u Beogradu. Nakon festivala, turneja Le Tour de SAX obićiće šest gradova u Srbiji od 7. do 12. oktobra

Belgrade SAXperience je jedinstven međunarodni festival, na kome nastupaju najznačajniji strani i domaći saksofonisti. Festival prati savremene tokove i nastoji da dopre do najširih slojeva publike, pa tako osim klasičnih i džez koncerata u najvažnijim beogradskim dvoranama, publika ima priliku da prisustvuje dnevnim nastupima saksofonista na otvorenom i večernjim klupskim nastupima sa popularnim repertoarom za saksofon.

Tokom pet dana festivala publika će biti u prilici da uživa u koncertima vrhunskog kvaliteta na različitim lokacijama. Belgrade SAXperience će ove godine ugostiti najznačajnija imena iz sveta saksofona iz Francuske, Austrije, Italije, Belgije i Srbije.Zvezde francuskog klasičnog saksofona Eva Bartas i Nikola Arsenijević upratnji Velikog kamernog orkestra, a pod dirigentskom palicom Aleksandra Sedlara i Frančeska Santučija otvaraju ovogodišnji festival i to u Kolarčevoj zadužbini. Slede koncerti belgijskog saksofoniste Pitera Pelensa, Mobilis kvartet saksofona,iz Austrije i Srbije, Le Nunursiz Srbije. Festival će se zatvortit nastupom poznatog francuskog saksofoniste Batista Erbena i pijaniste Bojana Zulfikarpašića u Kombank dvorani, koji prvi put nastupaju zajedno.

Osim koncerata u velikim beogradskim dvoranama, deo bogatog programa Belgrade SAXperience festivala čine dnevne i noćne svirke. Saxperience Nightsdžem sešni, koji će biti održavani svako veče festivala (nakon zvaničnog programa) u 22h u Lounge baru hotela Radisson Collection, Old Mill Belgrade, idealna su prilika da se svi učesnici i muzičaridruže i razmenjuju iskustva u neformalnoj atmosferi.

Takođe, u toku festivala biće organizovani ipopodnevni Koncerti na otvorenomna različitim lokacijama u centru Beograda – na platou ispred Kulturnog centra Beograda,Trgu Nikole Pašića,Cvetnom trgu,Knez Mihailovoj i na Kalemegdanu, kada će, svakog dana u 14 časova,nastupati Banda saksofonista.Banda saksofonista je omladinski orkestar saksofonaiz Srbijekoji čine učenici osnovne i srednje muzičke škole ”Josip Slavenski”.

Pored gostovanja najboljih svetskih i domaćih saksofonista važan segment festivala je i edukativni program na kome jeučenicima i studentima saksofona omogućeno da uče od renomiranih saksofonista koji nastupaju na festivalu. Osim što se na pojedinačnim časovima radi na izvođenju standardnih programa, specifičnost ovih majstorskih časova jeste da učenici direktno sa velikim zvezdama saksofona razgovaraju o programskim koncepcijama koje supripremili za nastup na festivalu, ali i o tehnici, kompozitorimai stilskom izvođenju i drugim problemima na koje izvođač može da naiđe u karijeri.

Majstorski kursevi Belgrade SAXperience festivala biće održani u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a otvoreni su za učenike i studente saksofona, kao i za mlade profesionalce. Takođe u holu Kulturnog centra Beograda biće organizovan Sajam saksofona na kome će instrumente i prateću opremu prikazatiSelmer i Vandoren,jedni od najznačajnijih proizvođača muzičke opreme.

U cilju promocije i decentralizacije kulture, ali i obogaćivanja kulturne scene Srbije, važan deo Belgrade SAXperience festivala je koncertna turneja Le Tour de Sax,koja se organizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu i bankom Societe Generale Srbija. U okviru turneje Le Tour de Sax 2018, koja kreće odmah po završetku beogradskog festivala, nastupiće jedan od najboljih mladih džez saksofonista iz Francuske Batist Erben i naš poznati džez pijanista Ivan Aleksijević.

Karte za koncert otvaranja i koncert zatvaranja festivala dostupne su od ponedeljka 3. septembra 2018. na svim prodajnim mestima Eventima, kao i na blagajnama Kolarčeve zadužbine i Kombank dvorane.