Pejzaži Relje Penezića u Haosu

Izložbu Relje Penezića otvara u utorak, 14. juna u 20 sati Velimir Ćurguz Kazimir, a izložba će biti otvorena  do 9. jula 2016.

U junu nam dolazi u goste umetnik koji dugi niz godina živi u Los Anđelesu. Zove se Relja Penezić. Predstavićemo njegove pejzaže iz najnovijeg ciklusa, najpre nazvanog Lutanje bez cilja, a potom Ekstremno dokoličarenje i dangubljenje ili Extreme Loafing & Idling. Serija tematskih radova obuhvata uljane slike, kolaže, crteže, film i video. Muziku za video rad je komponovala Viktoria Jordanova.Galerija Haos

Umetnik o svojim najnovijim radovima kaže: ” Kao i uvek, u ovoj seriji pokušavam da nacrtam/naslikam pejsaže koji sadrže i konceptualno i senzualno osećanje za mesto – senzaciju ogromnog prostora osvetljenog kroz zlatnu izmaglicu smoga i Pacifika i kulturnu simboliku Los Anđelosa, njegovih plaža, otpadništva i bekstva od sveta… Polazište za tu seriju je Zen pejsaž u Kini i Japanu izmedju 11. i 16. veka. Njegovi principi su: MA – značaj praznog prostora, i – razbijeno mastilo – značaj dodira mastila sa papirom koji mu ne dozvoljava krute, lenje, opisne poteze već dodir koji pokazuje njegovu prirodnu tečnost i pokret. Ovaj pristup je između crtanja i slikanja i, naravno, u službi pejsaža, žanra koji se u potpunosti smestio u dodirnu tačku izmedju kulture i prirode… Ideja koja me ovde najviše privlači je praznina (void, vide) i različita značenja kojima se ona ispunjava u različitim kulturama. Istočne tradicije bazirane na Zenu u praznini vide prosvetljenje, vrhunac saznanja, jedinstvo sa prirodom/bogom i blaženstvo, dok zapadne kulture vide prazninu kao odsustvo znanja ili sadržaja, očaj, depresiju, otuđenje…”

Relja Penezić
Relja Penezić je rođen u Beogradu 1950. godine. Nakon završetka Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, odselio se za Pariz gde je boravio od 1975–1980, a 1985. je imigrirao za SAD. Do 1990. je boravio u Njujorku gde se bavio slikarstvom i printovima. Počeo je da eksperimentiše sa digitalnim medijima, video i fotografijom od 1991. kada se preselio u San Francisko, a od 2007. živi i radi u Los Anđelesu. Svoje radove izlaže svuda po svetu, a njegovi kratki filmovi su predstavljani na filmskim festivalima. Bio je predavač na Prinstonu (Škola arhitekture), Haverford koledžu i Bowling Green državnom univerzitetu.