Parol Plakat e1415224465449

PAROL! umetnost izvan zidova, izvan granica

U holu ispred velike sale Doma omladine Beograda, 6. novembra od 19 časova biće otvorena nesvakidašnja izložba “PAROL! umetnost izvan zidova, iznad granica“ koja predstavlja izuzetak na kulturnoj sceni našeg grada.

Nastala je u okviru evropskog projekta u kojem su učestvovala osuđena lica iz 13 zatvora i 5 država Evrope.

Osuđenici su dobili priliku da kroz stvaralaštvo iskažu svoju istinu o boravku u zatvoru a da ta istina pređe ne samo zatvorske zidove, već i državne granice i postane deo međunarodne kulturne razmene.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi osuđenika i osuđenica iz Grčke, Belgije i Italije, pa će posetioci imati jedinstvenu priliku da vide pregled evropskog zatvorskog stvaralaštva.

Srpski deo projekta pod rukovodstvom organizacije ApsArt ostvaren je u saradnji sa bivšim osuđenicima i decom i mladima iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine i Prihvatilišta Beograd. U ovom kreativnom procesu učestvovala su tri likovna umetnika, dramaturg i reditelj. Kustos izložbe je likovni umetnik Nebojša Petrović.

Nakon otvaranja izložbe u 19 č u istom prostoru hola ispred velike sale Doma omladine Beograda biće predstavljena i jedinstvena publikacija koju potpisuju bivši osuđenici. Oni su, naime, zajedno sa timom ApsArt-a, napravili ilustrovani rečnik zatvorskog slenga – što je izdavački poduhvat koji je redak i u svetskim okvirima.

Publikacija pod naslovom „Zatvor za početnike“ predstavlja duhovit i bolan vodič kroz svet iza rešetaka i svedočanstvo, kako o socijalnoj osobenosti ovog „društva u društvu“, tako i brojnim drugim aspektima života u zatvoru. Autori stripova, ilustracija i vizuelnog identiteta knjige su likovni umetnici Nikola Korać i Branko Tešević.

Ova izložba je i deo pratećeg programa festivala Slobodna zona, a biće otvorena do 13. novembra.

 Amerikana Doma omladine Beograda, biće održana i velika konferencija pod nazivom „Imam li pravo na umetnost?“ u kojoj će učestvovati mnoštvo organizacija, institucija i pojedinaca zainteresovanih da se kreativan rad uvede i u naše institucije koje rade sa osetljivim grupama.