21. Festival evropskog filma Palic hor

Palićki filmski festival – 2014

Tokom 21. Festival evropskog filma, koji će trajati od 19. do 25. jula na Paliću, biće prikazano oko 85 filmova u deset festivalskih selekcija.

Nedelju dana pre početka festivala na centralnom gradskom trgu radiće bioskop pod otvorenim nebom, gde će biti prikazano sedam digitalizovanih klasika svetske kinematografije, u okviru programske celine Klasici na trgu.

Tradicionalno pored filmskog programa festivala, održaće se i debatni edukativni programi, i izložbe. Dobitnik Zlatne palme u Kanu, film Zimski san reditelja Nurija Bilgea Džejlana, zatvoriće festival.

Konstituisan je novi Savet festivala, čija je predsednica glumica Mira Banjac. Branislav Lečić ostaje član Saveta i u narednom mandatu, a Nikolaj Nikitin je umetnički direktor. Petar Mitrić, je glavni selektor festivala, a izvršni producent Blažo Perović, tu su i Gordan Mihić, Zoran Đerić, Sabolč Tolnai, Zoltan Šifliš, kao i Radoslav Zelenović, koji je ponovo izabran za direktora manifestacije, rečeno je na konferenciji za štampu.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Petar Mitrić je istakao da je dobra okolnost što je Palički festival prepoznat kao veliki i značajan festival, s toga ne postoji problem prilikom nabavke filmova. Takođe naglasio je da smatra da će ovo biti najjači takmičarski program do sad, verovatno iz čistog razloga što je ovo u poslednih deset godina jedna od najjačih godina za evropsku kinematografiju i meni je drago što ćemo to moći da podelimo sa publikom na Paliću. Festival će kao i svake godine posetiti veliki broj renomiranih gostiju iz cele Evrope – onih čiji su filmovi u nekoj od selekcija, ali i onih koji će učestvovati u debatnim i edukativnim programima. Mitrić je dodao da će u glavnom takmičarskom programu biti dve premijere domaćih filmova.

Filmski programi

Glavni (takmičarski) program posvećen je filmovima koji provociraju pitanja o sudbini evropskog čoveka, ukazujući na lepotu i važnost različitosti evropskog prostora. Program Paralele i sudari posvećen je dugometražnim igranim filmovima iz zemalja istočne Evrope, koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, pitanjima identiteta i tolerancije. Filmski sadržaj festivala čine i stalni programi: Mladi duh Evrope, Novi madjarski film, Eko dox, kao i Omaž programi dobitnicima nagrada Aleksandar Lifka i Underground spirit. Program Eko dox već pet godina promoviše dokumentarne filmove koji se bave pogubnim uticajima delovanja na destabilizaciju životne sredine planete Zemlje. Program će biti praćen i živom raspravom, kao i naučnim skupom.

Zbog čestih promena kinematografije, pre devet godina na Paliću uveden je program Kinematografija u fokusu, koja prikazuje najinteresantniju filmsku produkciju u Evropi. A ove godine akcenat će biti na gruzijskoj kinematografiji. Povodom sto godina od početka Prvog svetskog rata, na Palićkom festivalu biće prikazano šest filmova, koji predstavljaju jedinstveno svedočenje o Velikom ratu, a biće otvorena i izložba i naučni skup Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom. Osim toga u saradnji sa Forumom Ziviler Friedensdienst biće otvorena i postavka i panel- diskusija MOnuMENTI promenljivo lice sećanja o različitim konceptima identiteta koji su se razvijali na Balkanu. Na programu je i naučni skup Ekološke i zdravstvene posledice NATO bombardovanja.