21. Festival evropskog filma Palic hor

Palićki filmski festival – 2014

Tokom 21. Festival evropskog filma, koji će trajati od 19. do 25. jula na Paliću, biće prikazano oko 85 filmova u deset festivalskih selekcija.

Nedelju dana pre početka festivala na centralnom gradskom trgu radiće bioskop pod otvorenim nebom, gde će biti prikazano sedam digitalizovanih klasika svetske kinematografije, u okviru programske celine Klasici na trgu.

Tradicionalno pored filmskog programa festivala, održaće se i debatni edukativni programi, i izložbe. Dobitnik Zlatne palme u Kanu, film Zimski san reditelja Nurija Bilgea Džejlana, zatvoriće festival.

Konstituisan je novi Savet festivala, čija je predsednica glumica Mira Banjac. Branislav Lečić ostaje član Saveta i u narednom mandatu, a Nikolaj Nikitin je umetnički direktor. Petar Mitrić, je glavni selektor festivala, a izvršni producent Blažo Perović, tu su i Gordan Mihić, Zoran Đerić, Sabolč Tolnai, Zoltan Šifliš, kao i Radoslav Zelenović, koji je ponovo izabran za direktora manifestacije, rečeno je na konferenciji za štampu.

Petar Mitrić je istakao da je dobra okolnost što je Palički festival prepoznat kao veliki i značajan festival, s toga ne postoji problem prilikom nabavke filmova. Takođe naglasio je da smatra da će ovo biti najjači takmičarski program do sad, verovatno iz čistog razloga što je ovo u poslednih deset godina jedna od najjačih godina za evropsku kinematografiju i meni je drago što ćemo to moći da podelimo sa publikom na Paliću. Festival će kao i svake godine posetiti veliki broj renomiranih gostiju iz cele Evrope – onih čiji su filmovi u nekoj od selekcija, ali i onih koji će učestvovati u debatnim i edukativnim programima. Mitrić je dodao da će u glavnom takmičarskom programu biti dve premijere domaćih filmova.

Filmski programi

Glavni (takmičarski) program posvećen je filmovima koji provociraju pitanja o sudbini evropskog čoveka, ukazujući na lepotu i važnost različitosti evropskog prostora. Program Paralele i sudari posvećen je dugometražnim igranim filmovima iz zemalja istočne Evrope, koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, pitanjima identiteta i tolerancije. Filmski sadržaj festivala čine i stalni programi: Mladi duh Evrope, Novi madjarski film, Eko dox, kao i Omaž programi dobitnicima nagrada Aleksandar Lifka i Underground spirit. Program Eko dox već pet godina promoviše dokumentarne filmove koji se bave pogubnim uticajima delovanja na destabilizaciju životne sredine planete Zemlje. Program će biti praćen i živom raspravom, kao i naučnim skupom.

Zbog čestih promena kinematografije, pre devet godina na Paliću uveden je program Kinematografija u fokusu, koja prikazuje najinteresantniju filmsku produkciju u Evropi. A ove godine akcenat će biti na gruzijskoj kinematografiji. Povodom sto godina od početka Prvog svetskog rata, na Palićkom festivalu biće prikazano šest filmova, koji predstavljaju jedinstveno svedočenje o Velikom ratu, a biće otvorena i izložba i naučni skup Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom. Osim toga u saradnji sa Forumom Ziviler Friedensdienst biće otvorena i postavka i panel- diskusija MOnuMENTI promenljivo lice sećanja o različitim konceptima identiteta koji su se razvijali na Balkanu. Na programu je i naučni skup Ekološke i zdravstvene posledice NATO bombardovanja.