WWW3 łódź

Palate, rezidencije i dvorci poljskog plemstva

Na Savskom šetalištu kod Aleje heroja, od 6. juna biće otvorena izložba “Palate, rezidencije i dvorci poljskog plemstva”, realizovana u saradnji Ambasade Republike Poljske u Srbiji i Javnog preduzeća “Beogradska tvrđava”. Izložba traje do 8. septembra.

Treću godinu za redom, Ambasada Republike Poljske u Beogradu predstavlja znamenitosti i lepote svoje zemlje izložbama na Beogradskoj tvrđavi. Pre dve godine posetioci su bili u prilici da upoznaju gradove Poljske, dok se prošle godine ova zemlja predstavila Beograđanima biserima arhitekture koji su očuvani ne samo u velikim gradovima, već i u varošima, pa čak i selima.

Ove godine, Poljska će predstaviti palate, dvorce, zamkove i rezidencije starog poljskog plemstva. Poljsko plemstvo, koje je nastalo usled transformacije viteške klase ima iza sebe dugu i bogatu istoriju i bez obzira na to što je u Poljskoj klasni sistem ukinut Martovskim ustavom 1921. godine, iza nekadašnjeg plemstva do danas je ostala bogata kultura, tradicija i spomenici.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner