Screen Shot 2015 07 22 at 15.01.01 e1437570543998

PAFF: 2. Pančevo film festival

 

U okviru 22. Evropskog filmskog festivala na Paliću, održana je konferencija za medije posvećena drugom Pančevo Film Festivalu – PAFF, internacionalnom takmičarskom festivalu autorskog dugometražnog i kratkog filma, koji će se održati u Pančevu, od 2. do 6. septembra.

Na više lokacija u gradu održavaće se filmske projekcije u okviru šest filmskih programskih celina (takmičarske, revijalne i tematske), kao i raznovrsni prateći sadržaji festivala (koncerti, tribine, predavanja, radionice, izložbe).

Drugi Pančevo Film Festival svečano će otvoriti film Flotel Europa (režija Vladimir Tomić, montaža i produkcija Srđan Keča). Reč je o film eseju koji je premijeru imao na ovogodišnjem Berlinalu, u selekciji Forum. Na festivalima CROSSING EUROPE u Austriji i BELDOCS u Srbiji dobio je nagrade za najbolji dokumentarni film.

Ognjen Glavonić, reditelj, direktor i osnivač festivala posebno je istakao:

„Jedna od misija festivala je da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika. Naš cilj je stvaranje i animiranje nove filmske publike, one koja će na PAFF-u prvi put imati prilike da vidi drugačiju vrstu kinematografije na drugačiji način: u bioskopu i uz prisustvo autora.“

Tatjana Krstevski, direktorka fotografije, umetnička direktorka i osnivačica festivala govorila je o pratećem programu festivala:

„Ovogodišnji prateći program sastoji se od radionica, izložbi, tribina, koncerata. Posebno smo ponosni na gostovanje Kristijana Bergera, austrijskog direktora fotografije, poznatog po filmovima Mihaela Hanekea, nominovan za Oskara 2010. godine, za film „Bela traka“. Berger će u okviru festivala održati masterklas otvoren za sve posetioce.“

Pančevo Film Festival – PAFF je gradska manifestacija čiji je cilj promocija nezavisne autorske kinematografije, kao i filmova visokobudžetne produkcije koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.

Filmski program festivala je sastavljen od naslova sakupljenih sa raznih strana sveta, od dokumentarnih do igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra, raspoređenih u šest programskih celina:

Pančevo Film Festival organizuju mladi filmski radnici i umetnici iz Pančeva i okoline okupljeni oko udruženje građanja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva. i Domom omladine Pančevo.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Grada Pančeva.