Otvorena galerija RMD Open Space Gallery

“RMD Open Space Gallery” je novi izložbeni prostor u Beogradu, posvećen novim tendencijama u umetnosti i dizajnu, kao i njihovom međusobnom prožimanju.

Nova galerija “RMD Open Space Gallery”, koja se nalazi u ulici Gospodara Vučića 106, svečano je otvorena u subotu, 14. septembra u okviru studija RMD.

Izloženi radovi su na prodaju, a dela su osnivača i članova RMD studija. Vajar Rade Marković, dizajner enterijera Milena Marković i vizuelni umetnik Marijana Popović pokrenuli su ovaj studio prošle godine. (foto galerija se nalazi na kraju teksta)

RMD studio, pored novootvorene galerije, čine i Otvoreni atelje, enterijersko-dizajnerski biro i stolarska radionica.

O konceptu galerije “RMD Open Space Gallery” i studija RMD, dizajner enterijera Milena Marković kaže: “Ne promovišemo samo naš rad, već dobar dizajn, dobru umetnost u Srbiji. Trudićemo se da damo ljudima šansu da se ovde promovišu. Zainteresovani mogu da nam pošalju svoje radove putem Emali-a, a mi ćemo im odgovoriti da li to odgovara konceptu galerije.”

Ono što u studiju RMD njegovi članovi pokušavaju da urade jeste da spoje umetnost i dizajn. “Naš spoj je pomalo čudan, jer enterijerista – arhitekta i umetnici kod nas, inače, ne sarađuju, a trebalo bi. Mi pokušavamo da to spojimo u jedno, pa da vidimo kuda će to da nas odvede,objašnjava dizajner enterijera Milena Marković, čiji upotrebni predmeti “prkose” gravitaciji i poigravaju se našom percepcijom.

Sudeći po osvojenom prvom mestu na na međunarodnom festivalu “Disrepair Of Art” u Novom Sadu, zbog koga je RMD studio kvalifikovan za nastup na međunarodnom sajmu reciklaže “Drap Art” u Barseloni, ovaj umetniči trojac je na dobrom putu. Lampa sa lancem, Milene Marković, i mozaici od šrafova, Marijane Popović, predstavljaće našu zemlju poput umetničke reprezentacije ovog decembru u Španiji.

Milena Marković i Marijana Popović
Milena Marković i Marijana Popović

Dizajner enterijera Milena Marković i vizuelna umetnica Marijana Popović imale su i zajedniču izložbu ovog aprila, pod nazivom “Asocijacije i funkcije”.

Vajar Rade Marković i vizuelna umetnica Marijana Popović sarađuju već dugi niz godina, kao članovi vajarske sekcije ULUS-a.

“Kao RMD smo se okupili kada je Milena završila enterijer. Tada smo počeli da razmišljamo da inkorporiramo umetnost u dizajn i obratno. Milena je upotpunila našu grupu u tom upotrebnom smislu, jer mi pokušavamo da spojimo umetnost i dizajn”, o nastanku RMD studija govoti vizuelna umetnica Marijana Popović, koja je poznata po svoijm trodimenzionalnim mozaičnim radovima od šrafova.

Zanimljivo je da su vajar Rade Marković i dizajner enterijera Milena Marković otac i ćerka.

Studio RMD opremio je i brojne enterijere, ugostiteljske i stambene jedinice, po principu ključ u ruke.

Njihova RMD Open Space Gallery biće otvorena za predstavljanje radova domaćih i stranih umetnika. U njoj će se održavati tribine i radionice posvećene problemu vidljivosti kreativne industrije u Srbiji.

Galeriju i studio RMD možete da posetite svakog dana od 9-18h, osim nedeljom.

foto: Tijana Janković