Aleksandra Lekovic 1 e1421187336515

Omeđeni linijama

Izložba Omeđeni linijama, Aleksandre Leković biće otvorena od 19. do 31. januara u galeriji Бартcелона (Belgrade Design District, 1 Sprat, lokal 96).

Omeđeni linijama  je serija fotografija na kojima preovlađuju geometrijske forme, pre svega linije, ali su u kadru uvek prisutni i ljudi, do kojih linije vode ili ih ogradjuju.

Fotografije su snimane u urbanim prostorima, u kojima okruženje reflektuje otuđenost koja u tim sredinama vlada, pa nije slučajno to što su na njima ljudi sami ili nesvesni drugih.

Geometrijski oblici, površine i   teksture na fotografijama deo su okruženja i našeg životnog prostora, ali simbolišu i ograničenja koja nameće svakodnevni život, a njihovo ritmično ponavljanje oponaša jednoličnu svakodnevnicu i ubrzani ritam savremenog života, sve ono čime je čovek ovom vremenu pritisnut i stešnjen.

Ipak, često su linije i oblici kojima je čovek „omeđen“ samo igra svetla i senke i stvaraju privid granica zbog kojih se osećamo usamljeno i otuđeno od sebe i drugih, pa se sa ovih fotografija može čitati i mogućnost izlaza, kroz životni optimizam i hrabrost neophodnu da bi se prekoračila „crta“.