Scherzo diabolico

Objavljen program 2. Dead Lake Festivala  

 

Dead Lake 2: Povratak horora i vina, koji će se održati od 7. do 11. septembra pod sloganom „Hell Of A Festival!“ (Pakleno dobar festival) u bioskopu Abazija kraj jezera Palić, predstaviće relevantan presek najznačajnijih dugometražnih ostvarenja horor žanra iz celog sveta, a fokus ovogodišnjeg festivala je na regionalnim filmovima.

Biće prikazano 13 ostvarenja, a festival će otvoriti premijerno u Srbiji film „Strmina“, nova horor senzacija iz „Chilewooda“ sa Natalie Burn (Mechanic: Resurrection, The Expendables 3, Mamula) i Bryceom Draperom (Muck) u glavnim ulogama. Biciklistička zvezda Džo (Draper) i njegova devojka Stefani (Burn) tokom probne vožnje za trku u Čileu nailaze na povređenog čoveka koji umire od misterioznog virusa. To je početak jako lošeg dana za njih jer postaju meta neumornih ubica spremni na sve kako bi sačuvali svoju tajnu…

S obzirom da je fokus ovogodišnjeg festivala na regionalnoj produkciji, očekuju nas tri kvalitetna ostvarenja koja su ove godine skrenula pažnju javnosti. Poslednjeg dana fetstivala biće prikazan (van konkurencije) „Procep“ Dejana Zečevića (Srbija/Južna Koreja/Slovenija), prvi srpski naučnofantastični film u kojem glavne igraju Ken Foree, Katarina Čas i Dragan Mićanović, ali i mlada zvezda u usponu Denis Murić (Ničije dete, Enklava). Tu je i odlična domaća horor drama „Otvorena“ Momira Miloševića, kao i slovenačko ostvarenje „Idila“ Tomaža Gorkiča koje prati ekipu čiji se modni foto-šuting u idiličnom planinskom krajoliku pretvara u stravičnu borbu za goli život.

Publiku očekuje premijerno i britanski film „Nina zauvek“, horor o devojci koja nakon smrti oživljava i proganja bivšeg dečka i njegovu novu devojku, kao i, takođe prvi put u Srbiji, pobednik slovenačkog festivala Grossmann, fenomenalni meksički film „Scherzo Diabolico“ o dosadnom i isfrustriranom računovođi koji odlučuje da kidnapuje tinejdžerku koja će postati njegova najgora noćna mora…

Tu je i američki „Drugo zlo“ o porodici koja želi da oslobodi kuću od zla koje ju je zaposelo, zatim moderan psihološki triler sa skandinavskim senzibilitetom „Sensoria“, britanski „Lekcija“ kada nastavnik odluči da otme dva delikventa da bi ih „naučio pameti“, „Devojka na fotografijama“ (SAD), kao i strašna „Koliba straha“ o grupi od pet studenata koji za vikend odlazi u šumu na odmor kako bi proslavili završetak školske godine, gde bivaju izloženi smrtonosnom virusu koji ih vrlo brzo ubija. Radi se o rimejku kultnog filma iz 2002. godine.

Festival će zatvoriti, premijerno u Srbiji, američko ostvarenje „Vizije“, odličan horor o mladom bračnom paru koji se seli u naizgled idilično imanje sa vinogradima u Kaliforniji, gde glavna junakinja doživljava zastrašujuće vizije. Ispostavlja se da imanje krije stravičnu tajnu… U pitanju je novi film Kevina Greuterta, reditelja horor blokbastera „Saw 3D“, u produkciji Blumhouse, koji su radili najveće horor hitove poslednje decenije, kao što su „Paranormalna aktivnost“, „Sinister“ i „Insidious“.

Članovi žirija koji će proglasiti najbolji film, dobitnika nagrade Haron, su: Miko Aroma, direktor festivala Night Visions iz Helsinkija i menadžer Nordijske žanrovske invazije, platforme za skandinavske žanrovske filmove, zatim Tomaž Horvat, direktor festivala Grossmann i Dejan Zečević, renomirani domaći reditelj.