Urbana Dominacija

O3one: Izložba Miloša Sekulića

Otvaranje izložbe Miloša Sekulića pod nazivom RAZ/GRADNJA, rezervisano je za sredu 28. oktobar u 19:30 časova, u prostoru O3one Art Space u Uzun Mirkovoj 10.

Miloš Sekulić, rođeni Beograđanin, obrazovan kao arhitekta i dizajner, živi i radi u Njujorku. Davne 1959. osnovao je i prvu beogradsku i jugoslovensku rok grupu „Iskre“.

Sekulić je, kao umetnik, zainteresovan za nestabilan odnos između slike i fotografije, i smatra da „i jedan i drugi medijum pretenduju da predstavljaju istinu, ali ni jedan ne daje  celovit pogled na subjekat“. Izložba RAZ/GRADNJA predstavlja njegovo istraživanje ovog, kako kaže, „nesigurnog i delikatnog odnosa“ u kome prikazuje različite relacije između gradskih struktura, urbanog pejzaža, njegove izgradnje i njegovog propadanja. Poseban akcenat stavljen je na posledice razaranja dva grada za koje je vezan, Beograda i Njujorka, sa nezaobilaznom primeseom njegove ljubavi ka rokenrolu, ali i poštovanja prema porodičnim korenima.

Prema rečima Irine Subotić, „Miloš Sekulić pravi intervencije kroz koje čitamo njegovo uzbuđenje pred datom predstavom, njegov sjajan osećaj za likovnost, njegovu inventivnost, slobodu interpretacije, snagu izraza, kolorističku smelost i raznovrsnost postupaka. Tako su se na jednom mestu sklopile tri stvaralačke bujice Miloša Sekulića: njegova vezanost za Beograd, njegovo arhitektonsko umeće, iskustvo i prepoznavanje vrednosti čak i skromnih urbanih struktura, i najzad njegovo dugo skrivano, ili potisnuto, a sada rasplamsalo osećanje za likovnost kojom on prenosi snažne poruke o aktuelnim opasnostima za opstanak njegovog  (i našeg) Beograda, povezujući ga istovremeno s drugim gradom svoga života – s Njujorkom“.

Izložbu u O3one galeriji možete pogledati do 3. novembra.