wpid wp 1421584400430

Novi evropski bioskop

Po jedanesti put u Beogradu, u Sava centru od 30. januara do 5. februara će se održati Festival dugometražnog dokumentarnog filma, 7 veličanstvenih, pod devizom “Novi evropski bioskop”. Na konferenciji za novinare, najvaljeni su vrhunski dokumentarci koji su obeležili vodeće evropske i svetske festivale, i koji upravo osvajaju bioskope u Francuskoj, Holandiji i širom sveta.

Na ovogodišnjem festivalu videćemo različite priče, od one koja govori o desetogodišnjoj rekonstrukciji Rejks muzeja u Amsterdamu, pa do Brzog dokumentarca o fudbalskoj zvezdi Mesiju. Zatim, o borbi za zaštitu nacionalnog parka Virunga u Kongu, bitkom za očuvanje prirode i planete.

Takođe, biće prikazan i film Demokrate, najbolji danski dokumentarc u poslednjih nekoliko godina, napravljen po uzoru na legendarne majstore dokumentarizma.

Tu je i film o bolnici za duševno bolesne u Lisabonu, kao i film o ljubavi prema baštovanstvu.

I na samom kraju ostvarenje velikih francuskih majstora koji britko i duboko zasecaju u srž moćnih sistema demistifikujući surova “Pravila igre” savremenog sveta, film o mukama mladih u potrazi za poslom u današnjoj Evropi.

Gosti ovogodišnjeg festival su: selektor Tue Stin Miler, režiserka filma Novi Rejks muzej Uke Hogendijk, režiserka filma Demokrate Kamila Nilson, režisere filma Iznenada moje misli su stale Žorz Pelikanu, režiserka filma Severno od raja Virpi Sutari, ko-režiserka filma Pravila igre Klodin Bori i ko-režiser filma Pravila igre Patris Sanjar.

“Da li možemo da živimo bez umetnosti? Naravno da ne i nadamo se da festival ‘Sedam veličanstvenih’ 2015. potvrđuje vrednost gledanja umetničkog filma koji nam pruža nešto o čemu razmišljamo, iskustva, radost, možda tugu ili bes, a možda nas podstakne da se borimo za promenu, osetimo ljubav… isto ono što su hteli Rembrant i Vermer i Hals u svoje vreme”, naveo je selektor 7 veličanstvenih Tue Stin Miler, povodom dvočasovnog dokumentarca o najznačajnijem holandskom muzeju.

Zoran Popović, jedan od osnivača ovog festivala, ističe da je „njihova misilja promocija umetničkog dokumentarnog filma, smatra da se time osvaja svet, menja kultura, a menja i naša svest.“ Govori nam da je ovo jedan od najelitnijih festivala u Evropi pa i svetu, zato što je upravo jedan dan posvećen jednom filmu, i sami tim kao da pripada davno zaboravljenim vremenima, u današnje doba inflacije vrednosti. A zapravo ovaj festival želi u pravoj meri da prenese vrednosti, stoga ovi filmovi zahtevaju svoj prostor i vreme, da na pravi način urežu utiske, urežu novo životno iskustvo. I ovakav pristup zapravo predstavlja obrazac starih antičkih festivala. “Krajnja tendencija ovog festivala je poniranje, a ne da se širimo, kao što je to danas moderno.” Cilj je da se dokumentarnom filmu da glamur i ekskluzivnost rezervisana uglavnom za igrane filmove, s toga je I ograničen broj projekcija koje zapravo omogućavaju koncentraciju publike I medija na svaki pojedinačni film.

Kao i svake godine, tokom festival održaće se radionice master-klasova sa autorima filmova.

Centralna tema je autorski postupak u dokumentarnom filmu, baziran uglavnom na prikazanom filmu, ali autori često kroz inserte iz svojih prethodnih radova govore i o celini svog dokumentarističkog postupka. Ove godine učesnici radionice imaće izuzetnu priliku da svoje ideje predstave u kratkoj „pičing“ formi na posebnom master-klasu sa Tue Stin Milerom. Svi zainteresovani se mogu prijaviti do 27.01 popunjavanjem prijave koja se nalazi na sajtu festival www.magnificent7festival.org Takođe, svake večeri tokom festival organizovaće se i razgovori sa vodećim dokumentaristima Evrope, na kojima će ljubitelji filma moći da učestvuju.

Karte za festivalske projekcije mogu se kupiti na biletarnici Sava centra, kao i u svim prodajnim mestima EVENTIM-a, ali i onlajn preko festivalskog sajta, po ceni od 400 dinara.