Screen Shot 2015 04 23 at 15.30.42

Nova knjiga pesama Saše Jelenkovića

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Nova knjiga pesama Saše Jelenkovića Pedeset objavljena je nedavno u izdanju Arhipelaga u pesničkoj ediciji Element.

Posle pesničke trilogije u čijem je središtu moderna reaktuelizacija mitske i pesničke figure Elpenora, kao i provokativne poeme Gola molitva, Saša Jelenković se u knjizi Pedeset okrenuo izazovima sažetog, jezgrovitog, do poslednjih mogućnosti konciznog pesničkog govora.

U pesmama Pedeset individualno iskustvo svakodnevice pretače se u stihove nesvakidašnje preciznosti i lapidarne strukture.

Nekada svedene na samo nekoliko reči ili na samo nekoliko stihova, pesme Saše Jelenkovića otkrivaju u svakodnevici uzbudljive prostore pesničkog mišljenja i mogućnost oblikovanja novih mitova, onih koji polaze od iskustva današnjeg dana a ispunjavaju se vrlo dalekosežnim kulturnim pamćenjem i pesničkim nasleđem. Ti mitovi, međutim, jesu najpre lične fascinacije jedne snažne pesničke imaginacije koja, polazeći od konkretnog, iskustvenog i pojedinačnog, uobličava lucidnu i melanholičnu sliku modernih vremena koja se tiče svih nas, ali i čitavu mrežu pesničkih maksima kojima su naseljene ove pesme i koje vredi zapamtiti.

Sažete i promišljene, nove pesme Saše Jelenkovića u knjizi Pedeset predstavljaju rekapitulaciju njegovog pesničkog iskustva i vrlo smeo prodor u nove teme i izazove jedne pesničke avanture.

Saša Jelenković (1964) objavio je, između postalih, knjige pesama: Ono što ostaje, Heruvimske tajne, Kraljevska objašnjenja, Knjiga o srcu, Elpenorova pisma, Elpenorovo buđenje, Elpenori i Gola molitva. Dobitnik je nekoliko važnih književnih nagrada: „Matićev šal“, „Milan Rakić“, „Vasko Popa“, „Borislav Pekić“ i „Disova nagrada“.