Nymphomaniac 01 photo by Christian Geisnaes

Nimfomanka u bioskopima

Prvi deo filma “Nimfomanka” reditelja i scenariste Larsa fon Trira, premijerno prikazan na FEST-u 2014, na redovnom repertoaru biće od 3. aprila u bioskopima Cineplexx (Beograd, Kragujevac, Podgorica), zatim u Domu sidnikata, Tuckwoodu, Rodi, Areni (Novi Sad), Vilin gradu (Niš), kao i u Kraljevu i Subotici.

“Ninfomanka” je divlja i poetična priča o životnom putu jedne žene od najranije mladosti do njene pedesete godine, ispričana kroz glavni lik, Džo (Charlotte Gainsbourg) koja sebe predstavlja kao nimfomanku. Jedne hladne zimske večeri stari, šarmatni neženja Seligman (Stellan Skarsgard) pronalazi na ulici pretučenu Džo i odvodi je u svoj stan. Dok joj previja rane, zapitkuje je o njenom životu i pažljivo sluša njenu razgranatu i višeslojnu priču prepunu asocijacija i incidenata.

Film je prvobitno bio zamišljen da se prikazuje u celini, ali je zbog dužine podeljen na dva dela. Prvi deo čini pet poglavlja – Sve o pecanju, Džerom, Gospođa H, Delirijum i Mala škola orgulja, i prate mladu Džo kroz njena prva seksualna iskustva, zadovoljstva, ali i bolna suočavanja sa posledicama njenih postupaka.

Svetska premijera necenzurisane, integralne verzije prvog dela filma u trajanju od pet i po sati bila je u februaru ove godine na Berlinskom filmskom festivalu.

„Nimfomanka“ je posle „Antihrista“ (2009) i „Melanholije“ (2011) poslednji film Larsa fon Trira u njegovoj takozvanoj „trilogiji depresije“.