Maxime

Nagrada “Bela Lugoši” Maksimu Aleksandaru

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Bela Lugoši” Dead Lake Horror & Wine festivala za izuzetan doprinos horor umetnosti je Maksim Aleksandar, direktor fotografije na mnogobrojnim horor hitovima i jedan od najcenjenijih evropskih direktora fotografije.

Posle velikog uspeha debitanstskog filma “Krvava romansa”, na kome je Maksim sarađivao sa rediteljem Aleksandrom Ažom, radio je na velikom broju horor filmova: “Brda imaju oči”, “Ogledala” (sa Kiferom Saterlendom u glavnoj ulozi), “Sajlent Hil 2: Otkrovenje”, “Manijak”, “Ludaci”, “Katakombe”, “Anabel 2: Stvaranje zla” i mnogim drugim, i svi su bili veliki internacionalni hitovi. Maksim Aleksandar je sarađivao sa Vesom Krejvenom na segmentu antologijskog filma “Pariz, volim te”, koji je bio u selekciji kanskog festivala.

Časopis Variety ga je 2006. godine uvrstio na listu 10 direktora fotografije od kojih se mnogo očekuje. Početkom sledeće godine izlaze novi filmovi na kojima je radio, holivudski super-herojski blokbaster “Shazam!”, kao i novi film  Aleksandra Aže “Crawl”, koji se trenutno snima u Beogradu. Poslednji film na kojem je radio je “Opatica iz pakla”, deo filmskog serijala “Prizivanje zla”, koji će početi premijerno da se prikazuje u bioskopima od 6. septembra. Film je širom sveta pre prikazivanja dobio epitet “najstrašnije horor priče”, a ovoga puta priča se nastavlja u Rumuniji, u kojoj se sveštenik iz Vatikana, istražujući samoubistvo časne sestre, suočava sa demonskom silom koja teroriše ljude.

Četvrti Dead Lake Horror & Wine Festival, o čijem ćemo vas programu uskoro detaljnije obevestiti, održaće se od 20. do 22. septembra pod sloganom „Noći horora i vina!“ u bioskopu Abazija kraj jezera Palić, nedaleko od Subotice, i ponovo će predstaviti zapažena ostvarenja horor žanra.