Nacionalna klasa u MIJ 29.01.2015 3 e1423652296185

Nacionalna klasa u Muzeju istorije Jugoslavije

U okviru pratećih programa izložbe Nikad im bolje nije bilo? o modernizaciji svakodnevnog života u Jugoslaviji, kao primer dobre prakse saradnje republičke i gradske ustanove kulture, predstava Nacionalna klasa 1979 – 2014 po filmu Gorana Markovića, rediteljke Ane Grigorović nakon prvog igranja 29. januara biće odigrana u četvrtak, 12. februara u 19 časova u bioskopskoj sali Muzeja istorije Jugoslavije. Ulaz je slobodan.

Sredinom veka sopstveni automobil postajao je najistaknutiji statusni simbol među proizvodima na kojima su se temeljili jačanje potrošačkoga društva i modernizacija svakodnevnoga života.

 Predstava Nacionalna klasa 1979 – 2014 preispituje jugoslovensko nasleđe i kultni film Gorana Markovića 35 godina nakon njegovog nastanka. Rediteljka predstave nije bila rođena kada je snimljen film Nacionalna klasa, nikada nije imala, niti vozila fiću, nije jugonostalgična, ali je kao mala bila fascinirana Titom iako je rođena 7 godina nakon njegove smrti. Mlađe generacije o epohi socijalizma ne uče dovoljno u školi i socijalističku prošlost percipiraju mnogo više posredstvom porodičnih priča i slike koju o recentnoj prošlosti stiču putem medija, filmova, literature, kompjuterskih igrica i društvenih mreža. Upravo ta generacija mladih koja nema jugoslovensko iskustvo, glumci Dadova, pokazaće na sceni sve što misle o Nacionalnoj klasi, Floydu i filmu koji je bio kultan za njihove roditelje.