Milan Vlajčić u Parobrodu

Usled ogromnog interesovanja sada mlađe publike, po drugi put nakon izlaska iz štampe, ali po prvi put kritički, Milan Vlajčić autor knjige  ’’Pogled iz ogledala’’- dnevnik o nebeskom narodu, zoni sumraka i smrtonosnoj motoristici  (Gradac, Čačak, 2015) predstaviće svoje eseje u Parobrodu.

Bez namerne simbolike, ali kao solidna metafora protočnosti vremena, na 12. godišnjicu atentata na Zorana Đinđića, u četvrtak, 12. marta od 19h, polemisaće se gde smo danas u prizmi ogledala u kulturi od umetnosti do življenja.

Osim Vlajčića, o ova 52 teksta, iz perioda  protekle dve godine, pisana za e-portal kritičara Zdravka Zime i Draga Pilsela, govoriće dr Aleksandar Ilić i Antonela Riha, uz moderiranje Katarine Lazić.

Od prvog teksta ’’Tasovcu se diže kosa na glavi’’ do poslednjeg – ’’Lektira za pusto ostrvo’’,  Vlajčić pokušava da objasni i ukaže zašto je loše, čak opasno imati kulturu pogrešnih vrednosti, čije se stanje ilustruje kratko, a precizno : amnezija i žabokrečina.

U Vlajčićevom ogledalu ogledaju se Leni Rifenštal, Stanislav Vinaver, Tanja Petrović, Prustova sobarica, Abdulah Sidran, Feliks Pašić, Borislav Pekić,  Danilo Kiš, Mirko Kovač, Duško Radović, Aleksandar Saša Petrović…

Pozivajući se na prekretničku knjigu američkog analitičara Alvina Toflera, u kome je prikazano koliko nove tehnologije ubrzanjem  protoka  vremena  doprinose da se u kulturi danas stalno susrećemo sa kontadikcijama i paradoksima, Vlajčić konstatuje da su vrednosni okviri kulture ovde  urušeni do neprepoznavanja, i kao takvi po duhovnoj lenjosti i etičkoj obamrlosti prete da postanu vodeća paradigma. ’’Pogled iz ogledala’’ osim imena beogradskih ulica, sadrži osvrte na kultne poklonike iz sveta svih oblika umetničkog izraza. Za one  koji (ne)znaju, Vlajčić  u svom javnom dnevniku  podseća  –  Ko to beše : Eli Finci, Jug Grizelj, Zulfikar Džumhur …

Milan Vlajčić
Milan Vlajčić, novinar, književnik, književni i filmski kritičar, dobitnik je mnogobrojnih priznanja za svoje ’’kritičko pero’’ upereno ka analizi kulturnih fenomena. Autor je velikog broja predgovora, pogovora i ogleda i knjiga od ’’Poprišta (Nezavisna izdanja S.Mašića,1971) do ’’Gradske šetnje’’( KOV, Vršac, 2010) Bio je član međunarodnih žirija svih značajnijih filmskih festivala, kao i član i predsednik žirija za dodelu NIN-ovog književnog priznanja.