Marko Risovic Portfolio 022
Marko Risović

Mart u galerijama Kulturnog centra Beograda

U četvrtak 10. marta u 19h Kulturni centra Beograda otvara tri izložbe u svojim galerijskim prostorima. Sve izložbe su otvorene za publiku do 2. aprila, a radno vreme galerija je od 12 do 20 sati, osim nedeljom.

U Likovnoj galeriji KCB-a videćemo prvu samostalnu izložbu umetnice Željke Momirov, Sećanja u nastajanju 2.  U pitanju je fotografska instalacija koja nas upućuje na prustovsku potrebu Željke Momirov da traga u iščezlom vremenu. Centralni eksponat je fotografski portret umetničine bake, ličnosti kojoj je Željka Momirov bila veoma privržena.

U galeriji Artget moći ćemo da pogledamo prvu izložbu iz nove sezone sa umetničkom direktorkom galerije Artget Ivanom Tomanović.

Ivana Tomanović je vanredni profesor na Akademiji umetnosti Univerzitet Novi Sad i Akademija umetnosti Alfa univerzitet Beograd. Novu sezonu pod nazivom Sva lica dokumentarizma započinjemo izložbom kolektiva KAMERADES – Dirty Season – Necenzurisano.

Šestorica mladih dokumentarista, uglavnom angažovanih u novinskim redakcijama, uvideli su snagu zajedničkog glasa i udružili, pre svega, svoje stavove, znanja i veštine u kreiranje značajnog i obimnog dokumenta o vremenu u kome živimo.

U galeriji Podroom na izložbi Republika poezija, nastaloj u okviru programa Svetski dan(i) poezije, manifestacija posvećena savremenoj poeziji i njenim relacijama sa drugim umetničkim praksama, predstavljeni su radovi Vlada Marteka, Gerharda Falknera i Nataše Teofilović.

Oni dolaze iz različitih podneblja, pripadaju različitim generacijama i poetikama, ali ono što ih povezuje jeste delovanje u okvirima vizuelne umetnosti i poezije, a takođe im je zajedničko i iskustvo života i rada u bivšim socijalističkim zemljama. Vlado Martek je počeo kao pesnik,  da bi 70-ih ušao u novu umetničku praksu sa Grupom šestorice, koja će narednih decenija biti kontekst u kojem će razvijati i svoju pesničku praksu. Nataša Teofilović je svoj umetnički rad započela 90-ih godina u Studentskom kulturnom centru Beograda i kretala se od proizvodnje objekata, preko performansa i videa do 3D animacije. Paralelno sa ovim radom, pisala je poeziju, koja je izvirala iz njenog umetničkog iskustva.