Manifestacija X označava mesto

Večeras je svečano otvorena manifestacija „X OZNAČAVA MESTO“ u Muzeju nauke i tehnike – Beograd, Skender-begova 51. Izložbu je otvorio ministar kulture i informisanja gospodin Vladan Vukosavljević.

Muzej nauke i tehnike u Beogradu organizuje manifestaciju „X označava mesto“ kojom obeležava Dan Muzeja. Tom prilikom premijerno će biti predstavljana tri programa: izložbe „Tama“, „Svetlo“ i Festival S.U.T.R.A.. u periodu od 6. do 27. oktobra.

Izložba „TAMA“, Predraga Caranovića, skulptora, dizajnera, redizajnera i istoričara umetnosti

Izložba pokreće niz pitanja kao što je apsolutno poverenje u nauku i u muzeološku praksu, artefakata, kao i tekstualnih legendi. Instrumenti – eksponati, svojim autentičnim izgledom ne dovode u pitanje verodostojnost značenja.

Izložene fotografije i lični predmeti izmišljenih aktera zaokružuju sociološku sliku izložbe. Izložba „Tama“ u sebi sadrži i pitanje i odgovor. Tama je negacija pojavnog oblika materijalnog sveta i uvodi nas u sferu svega mogućeg. U zavisnosti od mašte pojedinca nemogući događaji postaju mogući. Zato ovu izložbu prati moto: ”…Mrak je božanskog porekla,  on je otac Hipnosa i Oneirosa…”

Izložba „SVETLOST“, Natalije Jelenković, magistra matematike. Autor kataloškog dela je Dušan Petrović, viši kustos Muzeja nauke i tehnike u Beogradu

Izložbom je predstavljena istorija naučnih razmatranja, kao i naučnici koji su istraživali svetlost te dokazivali njeno postojanje, prirodu, primenu i značaj u prostoru i vremenu. Dajući kritički prikaz istraživanja svetlosti instaknute su mnoge naučne ideje teorije i oblasti. Izložbom se razotkriva i približava fenomen svetlosti, nekada kao prirodne pojave a nekada kao proizvoda ljudskog uma, te matematičke discipline i mogućnosti primene matematike u fizici i astronomiji.  Posetioci će moći da vide 30 eksponata iz Fonda Muzeja nauke i tehnike kojima se mere, ispituju ili primenjuju određena svojstva svetlosti, a korišćeni su od naučnih istraživanja do svakodnevnog života.

Festival „S.U.T.R.A., autora Ivana Stanića, kustosa Muzeja nauke i tehnike u Beogradu

Festival S.U.T.R.A. (Spoj Umetnosti, Tehnologije, Raznovrsnog i Autentičnog) predstavlja umetnike, institucije, koncepte i projekte, koji istražuju vezu umetnosti, nauke i tehnologije kroz izložbu, razgovore, prezentacije i interaktivne radionice. Festival S.U.T.R.A. je inicijativa Muzeja nauke i tehnike za ponovno pokretanje festivala umetnosti i nauke u Beogradu. Festival istražuje graničenja, spajanja, prožimanja i sažimanja tehnologije i umetnosti, animirajući društvo u cilju razvoja nauke i umetnosti, predstavljajući naučna i tehnološka dostignuća kroz umetnost, ukazujući na to da su nauka i umetnost nezaobilazni deo svakodnevice, da ono što je danas naučni ili umetnički eksperiment S.U.T.R.A. može postati svakodnevica.
Učesnici: Nataša Teofilović, Hrvoje Hiršl (Hrvatska), Dobrivoje Milijanović, Kris Brukmajer (Austrija), Draško Adžić, Romana Bošković, raum.null (Austrija/Srbija), Just Machine, Vukašin Stančević, Grupa O, Nina Todorović, Stevan Kojić, Izvanredni Bob, Svetlana Maraš, Isidora Fićović, Dejan Vračarević, Tijana Radenković, Uroš Krčadinac, Milena Čukić, Veljko Potkonjak, Jasna Jovićević, Miljana Milojević, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Centar za promociju nauke, Institut Mihailo Pupin i Tehnički fakultet Novi Sad.